onsdag 23 januari 2019

Varför köpa böcker? När en kan låna

Det här med att köpa vs låna böcker råder det delade meningar om och jag har hört väldigt många åsikter i frågan. Jag har aldrig ägt speciellt många böcker, just nu har jag faktiskt fler lånade böcker än ägda böcker hemma. De tillfällen historiskt jag köpt böcker har främst varit kurslitteratur till universitetet pga att det varit svårt få tag på den exakta upplagan av boken hos bibliotek.

Som skattebetalare (om sex år enbart ISK+moms skattebetalare) är jag oerhört tacksam för det fantastiska kulturutbud i form av bibliotek som erbjuds i svenska städer. Utbudet är enormt och uppdaterat, med möjlighet att reservera böcker som de skickar från bibliotek A => B, och du får ett sms när du kan hämta ut den. Fantastisk (offentlig) service. Som exempel fanns Miljonär före 30's bok möjligt att reservera på ett större bibliotek redan 1v efter release-datum. Om en bok inte finns kan du lämna "inköpsförslag", också väldigt bra service.

Även om vi har denna service i samhället väljer majoriteten att KÖPA NYA böcker för 3,6 miljarder per år (2017), inkluderas även E-böcker så totalt 4,1miljarder.


Försäljning (i TSEK) 

Låt oss då höra argumenten varför en köper (fysiska) böcker istället för att låna

1. Jag vill ha en bok utan känna stress behöva hämta/lämna den eller stressa att läsa ut den (skönlitteratur). 

Om du behöver mer än två veckor att läsa ut en bok har du förmodligen tidsbrist eller prioriterar annat. Förlängd lånet av boken eller låna den när du har TID att läsa såvida det inte är bibeln.


2. Jag vill kunna ta fram boken från månad till år och slå upp recept, fakta osv. 
Rekommenderar att ha en padda för recept och snabbgoogla fakta. Men insisterar du skulle jag rekommendera ett fåtal faktaböcker.


3. Det är äckligt med lånebok som någon annan rört och tänk om det finns farliga bakterier
4. Att det är fint i bokhyllan, det är intellektuellt att ha en välsorterad bokhylla
Rekommenderar plocka upp bortskänkes böcker.


 5. Boken jag söker finns inte på biblioteket, lång väntetid eller bor lång ifrån ett bibliotek
Legitimt skäl att köpa, jag har ibland fått vänta ett par månader på en reserverat bok.


Köper eller lånar ni böcker?
Har ni koll på vilka böcker ni äger och hur ofta läser ni i dom?


6 kommentarer:

 1. Jag har alltid älskat att läsa och böcker ägde jag många förr i tiden. Jag kunde utan problem läsa om de böcker jag hade och det var kära ägodelar som jag släpade med mig i tunga kartonger vart jag än flyttade. Idag äger jag endast ett fåtal faktaböcker om trädgård och aktier. Dessa äger jag just av den anledningen att jag bläddrar i dem då och då för att få tips eller friska upp minnet. Just nu ligger det 2 högar med faktaböcker som jag inte bläddrat i på senaste året och de ska skänkas. Romaner lånar jag på bibliotekets app och finns de inte att låna där då utbudet inte är lika stort som på t.ex. Storrytel så får det bli på fysiska biblioteket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den tyngsta flyttlådan är alltid den med böcker i, jag irriterade mig många gånger på detta förr i tiden när jag flyttade, visst jag kanske inte skulle fullt den till max så papp-golvet går sönder.

   Bra att du har kolla på dina böcker och vad som används och agerar på de böcker som aldrig/sällan plockas fram :)

   Radera
 2. Haha, bra tips! Jag torkar alltid av böckerna med handsprit och våtservetter när jag kommer hem med dem :)
  Jag kör blandat med e-böcker från biblioteket, ljudböcker i Biblio (deras värdelösa sökfunktion ska bli bättre som tur är) och beställer/ lämnar inköpsförslag på böcker jag vill läsa. Hittills har de accepterat/ tagit in alla mina förslag.

  Kul att läsa din blogg, det är mitt första besök men det kommer bli fler :) /S

  SvaraRadera
  Svar
  1. Välkommen, kul du gillar bloggen, är fortfarande ny inom bloggsfären men hoppas kunna bidra/inspirera eller bidra med något skratt och insikt :)

   Jag har aldrig "rengjort" låneböcker men vi alla är ju olika, det går som sagt att torka av dom som du gör :)

   Radera
 3. @Simplicitas: 4Real? Alltså detta får bli ett inlägg i serien "saker jag inte förstår". Det är vetenskapligt belagt att det är bra för människor att få i sig en vettig dos bakterier. Motsatt är också giltigt: En för steril omgivning leder bland annat till nedsatt immunförsvar och ökad förekomst av allergier, eftersom immunförsvaret inte får något att öva på. Läkare avråder från användning av handstprit annat än på sjukhus.

  Om det nu är så att det är så äckligt med böcker någon har tagit i, är det då inte också äckligt att röra vid saker i ett hotellrum, på en bar eller på arbetsplatsen? En pärm i ett kontorslandskap, bör denna också swipeas av? Jag skriver inte detta som en surkärring (eller jo ltie), mest genuint intresserad.

  SvaraRadera
 4. Jag älskar böcker. Så mycket att jag startat ett antikvariat. Jag har kanske 2000 egna böcker och 5000 i affären. Många av mina egna har kommit via antikvariatet. Jag behåller bara böcker jag kan tänka mig att återvända till. Precis som pengar ska böcker arbeta för mig. De ska skänka mig något mer än information. Därför har jag inga nya, moderna deckare. Men MobyDick, Bibeln, en och annan finansbok, Selma Lagerlöf, Dickens osv har jag i hyllan. Jag visar dem för mina barn, berättar om dem för barnen, citerar ur dem. Vi går till bibblan också men de böcker de vill ha så kan de läsa dem i sin egen takt, inte stressa igenom dem på tre veckor. På vintern åker jag buss och läser, på vår/sommar/höst cyklar jag och fyller högen inför vintern.
  Typ så....

  SvaraRadera