tisdag 15 januari 2019

Bolåneräntor under 80-talet

Bostadspriserna har skjutit i höjden sedan 2000-talet och hushållen har belånat sig upp över öronen. Med minusränta i ett antal år är det lätt att vänja sig vid att pröjsa ett par rödingar i månaden i ränta, när en dessutom får tillbaka en del cash lagom till midsommar. Nåväl såvida inget fiffel skett med deklarationen finns det budget för svensken att bränna på sprit och plastpaketerad potatis för 200kr/kg hos ICA nära på Koster öarna även framgent.

För de som var födda på glada 80-talet såg räntorna lite annorlunda ut än idag. Skulle svenskan ha råd med lägga 50-60% av lönen på ränta idag?7 kommentarer:

 1. Min mormor pratar ofta om dessa skyhöga räntor och det bär jag med mig. Tyvärr slog det över för henne och hon "säkrade sig" genom att binda sitt bolån på 5 och 10 år i stöten. Banken tyckte inte heller att hon behövde amortera. Nu när hon sålde huset som hon ägt väldigt länge var hon fortfarande skuldsatt och mycket av hennes låga pension gick till höga räntor pga lång bindningstid. Tänk om hon bara sparat mellanskillnaden mellan bunden och rörlig i en indexfond...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Olyckligt, all statistik visar ju på att rörlig ränta lönar sig bäst i längden. Dåligt av banken att inte rådgiva att amortera, men de är ju vinstdrivande och vill maximera ränteintäkter såklart.

   Radera
  2. Många har "rikedom" eller större flexibilitet inom räckhåll men den chensen försvinner lite för varje dåligt val man gör. Har en kollega som glatt berättade om att hon leasade bilbarnstol, sina glasögon och hade ett sånt där abonnemang på mobilen som gör att man kan byta mobil när man känner för det. Bara de tre sakerna är ju några hundra tusen om 20 år (fritt räknat).

   Radera
  3. Att köpa sin telefon kontant verkar vara ovanligt av döma av den förvänade min jag fick när jag marscherade in i teliabutiken och ville ha en telefon för max 2000 kr. Jag fick två att välja mellan och telefoneb var köpt några minuter senare. Hon tipsade att om jag ville ha fler valmöjligheter så skulle jag gå till Elgiganten. Jag tyckte det var mest skönt att bara ha två att välja mellan.

   Jag tog för några år sedan sådant där två för en erbjudande för glasögon och det slutade med atr jag bara använde ett av paren så förstår inte varför man vill ha flera att välja mellan ibett abonnemang.

   Radera
 2. Gillar att du använder en istället för man, jag försöker också göra det men glömmer bort allt som oftast;-)

  SvaraRadera
 3. Tack, dock har jag en del grammatik att träna på för ibland blir det syftesfel när jag skriver :)

  SvaraRadera
 4. Jag som är född på 60-talet skulle kunna prata länge om räntor. För bolånen på villan jag och mitt ex köpta i slutet av 80-talet betalde vi under en period tom 20% och var senare lyckliga när vi fick binda på 14%. Det hela stressade oss så mycket att vi påbörjade en aggressiv amortering som med facit i hand på sikt lade grunden för mitt eget frihetskapital.

  SvaraRadera