tisdag 22 januari 2019

Semlor 5,9kr/st

För er som längtat kommer här mitt första bakrecept. Om det är någon dessert/fika jag kan äta i mängder så är det semlor, i snitt äter jag 20-25semlor per år, det är främst under perioden januari till mars. Semlor har perfekt konicitetens och smak kombinationen är ju så fantastiska. Tänk på att inte ha för mycket grädde, det är lätt att grädd-smaken "tar över".

Nu skulle jag inte bli så populär på jobbet om jag slängde upp en semla efter medhavt matlåda, således försöker jag hålla semelätandet till helger eller sena kvällar.

Nåväl, goda semlor för en hyfsad kostnad, 5,9kr/st eller motsvarande 2krm bryggkaffe på Espresso-house 

Tillagning (enkel)
Deg - släng ihop allt och rör/knåda, låt jästa 2tim, sen in i ugnen 10min 200grader.
Mandelmassan - släng ihop allt i och blanda tills klumparna försvunnit
Grädde - vispa vispa vispa

Deg
7 dl vetemjöl
2 dl mjölk
25g jäst
1 ägg
10g malen kardemumma
1dl socker
100g smör
1tsk salt


Mandelfyllning
500g mandelmassa
50g hackad mandel
1msk kardemumma
2msk vaniljsocker
1,5 dl mjölk

Servering
5 DL grädde
Florsocker

5 kommentarer:

 1. Bagarn, har du något bra tips, eller flera, för hur man ska göra för att få semlor man gör själv hemma att vara som konditorisemlorna, de där dom säljer på konditori för 45-50 kr styck?
  Menar inte de där massbakade som finns i livsmedelsaffärerna som ju saknar, ja vad är det för något som gör att konditoriernas semlor alltid är godare? Oftast så mycket godare att jag lätt tycker att det är värt att lägga 2-3 ggr så mycket pengar hos konditoriet istället för i mataffären (eller hemma)?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet tyvärr inte vad konditorierna använder för deg för att få mer smak och fluffighet. Jag kommer testa fler semelor recept framöver och hoppas kunna hitta det "perfekta".

   Radera
 2. Tänk så olika vi är! Jag är inget fan av fastlagsbullar som vi kallar dem men en hemmagjord liten bulle med löst vispad grädde är bra mycket godare än en köpe-bulle, enligt mig!

  SvaraRadera
 3. Tips för godare hemmasemlor är att inte låta färdiga semmelbullar vara i kylskåp. Kyla är inte bra för något bröd, förutom kalljäsning av deg. Halvera jästmängden och låt jäsa i kylskåp över natten, dagen och låt stå i rumstemperatur ca30 min innan bulla rullas. Vill man ha mer fluff i degen, tillsätt 1/2 tsk bakpulver under sammanblandning. Gör egen mandelmassa så blir den mindre söt. Köp mandelmjöl eller mal sötmaandel med skalet kvar tillsammans med råsocker. Tillsätt lite vatten eller äggvita så det blir en massa. 30/70 socker respektive mandel brukar jag köra, samt minst 1 riven bittermandel. Hoppas bagaren inte misstycker till mitt inhopp. /Cc

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra inhopp, ska testa med kalljäsning och egen mandelmassa vid nästa sats!

   Radera