onsdag 16 januari 2019

Leva off-grid för 800kr/månad

Många drömmer om att leva utanför samhällets infrastruktur, koppla bort sig från elnät och VA system, slippa fakturor och leva enklare. Men är det möjligt? vad krävs i investeringar? och hur hålla nere driftskostnader?


Låt oss ta det steg för steg, ponera att du bor i en storstad med en bostadsrätt värderad till 2,5miljoner varav bolån 2,1miljoner. Vid försäljning av lägenheten får du loss 260k efter skatt. Du drömmer om ett enklare liv nära skog och natur med låga driftskostnader.

1. Sök efter objekt på Hemnet
Det finns över hundra objekt på marknaden i Sverige för under 200 000:-. Räkna inte med att de ligger nära någon storstad men det behovet mättas med en heldag i Stockholm ett par gånger per år.

Som naturälskare som gillar att bo minimalistiskt på liten yta hittar du detta objekt utanför Orsa. Huset har både vedpanna, spiskamin, utedass och inventarier ingår i priset. Dock verkar det ej vara anslutet till elnät, men den försörjningen löser vi i nästa steg.2. Elförsörjning
Efter du budat hem stugan till försumbara kostnaden 190 000:- är det dags att förberedda hemmet för permanentboende.

Eftersom huset ej är anslutet till elnät och att ansluta sig kostar förmodligen en halv förmögenhet om det inte ligger en elstation i närheten. Vi väljer att installera solceller.

Elbehov
 • Belysning
 • Ladda powerbank, mobiltelefon, dator
 • Driva router till mobil wifi
 Att driva ovan elektronik kräver inte speciellt mycket kw, räknar med att en anläggning om 50W solpanel + batteri 70Ah räcker. Pris: 5 400:- i investering


3.Uppvärmning
Vedpanna och spiskamin installerad. Veden köper du för 400kr/m3 alternativt hugger ner träd från egen tomt till en början med. Eftersom det enbart är 25m2 + varmvatten att värma upp räknar vi med 5m3 per år.

Kostnad: 2 000:-

4. Vatten
Vad gäller vatten finns det en gemensam vattentäkt i fäboden. Enklast att köpa större vattentankar och fylla i, om nödvändigt finns vatteninfiltrationsanläggning att köpa.


5. Avlopp
Det finns utedass men vill du slippa springa ut i kylan är det möjligt installera en gasolförbräningstoalett. De är ganska pricy men vad gör en inte för lite bekvämlighet?

Cinderella förbränningstoalett för 44 000:-

Här är skönheten, lägg i ett kaffefilter och efter utförda behov bränns skiten upp i 600grader och vidare ut i atmosfären.6. Bredband, övrigt
Hallon erbjuder mobilt bredband med 20GB surf/mån för 149kr/mån och det är ungefär så billigt du kommer undan. Beroende på vad du har för internetvanor, strömmar du mycket video drar det betydligt mer än surfning på aftonbladet.

Kylskåp drivs med gasol alternativt med 12v el, det kan hända du behöver fler solpaneler om det ska drivas på el.


Totalkostnad och driftkostnad

Investeringar
Köpeskilling 190 000:-
Lagfart 3 675:-
Solcellsanläggning 5 400:-
Förbränningstoalett 44 000:-

Totalt 243 000


Driftskostnad
Ved 2 000:-/år
Gasol 4 068:-/år (11L påfyllning flaskor)
Bredband 1 788:-/år
Försäkring 1 000:-/år
Snöröjning 500:-/år
Fastighetsskatt 190:-/år

Total per år 9 560:-/år
Totalt per månad 795:-/månad

Sista frågan, hur mycket pengar behöver du investera för att få passiv inkomst som täcker dina driftskostnader?
Räknat med 4% regeln krävs det  795 x 12 x 25 = 238 500:- , rakt in i en indexfond eller utdelningsportfölj med minst 12bolag. Grattis, du är har nu ditt boende gratis.


6 kommentarer:

 1. Sweet! Men istället för Cinderella kan man köpa denna https://www.buildor.se/hasselfors-garden-ekotoa-50-l-19617 och fixa fin kompost till jordgubbarna! ;) Har den själv på kolonin och den är super! Älskar din uträkning, det är ungefär det som går runt i mitt huvud 24/7.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar, kul du gillar uträkningen.

   Bra tips med Ekotoa, sålänge det inte avger någon större lukt om du har en sådan inomhus torde det vara en bra lösning, annars får man ha den i ett utedass.

   Radera
 2. Alltså, det är min dröm du skriver om.
  På riktigt.
  Men jag får nog inte med mig mannen på det.
  /C

  SvaraRadera
 3. Wow!!! Nu fick jag vatten på min kvarn. Det här är min dröm! Ska bara se till att yngsta barnet tar sig igenom gymnasiet, sen så!!!

  SvaraRadera