torsdag 17 januari 2019

Gig-marknad i Sverige

Frilansare, Giggare och Gigster, kärt barn har många namn. Gig-marknaden växer så det knakar och jag kan inte sluta tänka på vilken fantastiskt arbetsform det är för FI-människor som vill extraknäcka emellanåt. I USA är det 29% av de som jobbar "Giggare", och i Sverige är motsvarande siffra 20%. Arbetsformen har mött kritik för att det skapar otrygga anställningar och dåliga arbetsvillkor. På en exempelvis (digital)marknad där uppdrag dyker upp och den med lägst budade timersättning erbjuds jobbet riskeras ersättningsnivån urholka. För de som förlitar sig på statens skyddsnät och inte har sedlar i kassan (FI-depå, emergency fund, fastighet) förstår jag också otryggheten.

Även om FI är målet kan jag tänka mig extraknäck på gigg när jag inte har tid för ciderbryggeriet, hönsen, bageriet, hunden och övriga aktiviteter. Vilka typer av uppdrag kan en hitta i Sverige för en utan erfarenhet?

Ubereats och Foodora
Cykelbud, hämta mat på restaurang och lämna hos beställaren. Det enda du behöver är ett par ben, cykel/moped/elcykel. Foodora ställer enbart krav på du åtar dig arbeta minst 10tim/vecka. Lönen uppgår till 110kr/tim vardagar.

Taskrunner
Hundpassning, barnpassning, trädgårdsarbete osv. Privatpersoner publicerar uppdrag till "Runners" som kan erbjuda sig utföra uppdragen. Flexibelt och enkelt.

Mystery shopper
Utför anonyma kundbesök i butiker och få ersättning för dina observationer. Uppdrag kommer in som passar din profil, ersättningen varierar.

Amazon Flex
Finns tyvärr inte i Sverige (än), i USA och UK är det väldigt populärt. Se nedan klipp på hur en körning för en giggare kan se ut. Ingen chef, inga skyldigheter efter uppdrag, nästan så fritt det kan bli.Kan ni tänka er gigga i framtiden?
Har ni fler tips på uppdrag (utan erfarenhet) som en giggare kan extraknäcka som?

2 kommentarer:

 1. Heter det gister? Inte gigster? Jag har ingen aning, men tycker gigster ligger bättre i mun. Jag ÄLSKA tanken på gig-ekonomi! Startade mitt konto på CoolCompany igår. Har aldrig varit lättare.

  Tricket är att hitta luftbubblorna/smulorna som faller från de Handelsutexaminerades bord. Det kan vara llt från att hjälpa folk ta upp och vinterförvara båtar, husvakt när di åker på dussincharter eller ta hand om de usdjur de skaffat och inte har tid att umgås med. Eller barn. Eller översätta de TV-serier de tittar på när de måste varva ner efter en 60-timmarsvecka framför blåskärm, medan du sitter i ett hous watch projekt i Madrid med din laptop, två timmars arbete innan lunch tillagad av lokala råvaror. Vad vet jag.

  SvaraRadera
 2. Korrektur, det heter givetvis Gigster, jag har ändrat det nu.

  Snyggt med tjänster som CoolCompany, vet du om du även kan skatteoptimera din inkomster för hamna under statlig skatt samt ta utdelning/vinst från bolaget?

  Jag tror som du, att enklare sysslor som de öfvre inte har tid med kommer växa inom gigg marknaden.

  SvaraRadera