måndag 4 mars 2019

Charlie S kritiska syn på FIRE

Jag är inget fan av Rikatillsammans, ett av deras senaste avsnitt dök upp på mitt FB flöde, blev tvungen att sätta mig och lyssna. Önskar det vore ogjort för de satte ner mina dopamin-nivåner till under minimum-gräns samt irritationsnivåer på all-time-high.

Vi kan ju börja med att konstatera att Rikatillsammans/Balansekonomi -anhängarna siktar främst på ett liv i lyx (spa, champagne, konsumtion) genom passiv inkomst (generaliserar), således inget frugalt liv vilket de anser är en uppoffring, därav är kanske deras vinkling inte så förvånande.

Låt oss kika på några kritiska utdrag ur avsnittet och mina tankar om påståendena


Charlie S: Varför vill man bli ekonomiskt fri? Att banta sin ekonomi med massa uppoffringar kan inte vara den rätta vägen. Är det inte bättre att göra roliga jobb som ger intäkter så kan man leva det liv en vill?

Jag tror du har missuppfattat det här med FIRE. För det första ser jag inte det som någon uppoffring att leva mer hälsosamt, att göra saker själv (belönande) istället för betala andra att göra det, konsumera mindre, prioritera tid med barn/familj, välja transportsätt som ger en motion, välja fritidsintressen i naturen framför shoppings center osv osv är ingen uppoffring, det ger en energi och lycka.

För de andra, även om en älskar sitt jobb, innebär det en inlåsning. Du är inte fri. Du har en ständig påminnelse i bakhuvudet att arbetet hägrar. Det kan vara en stressfaktor. När du väl nått frihet är det enklare att sysselsätta sig med något du älskar för du är inte beroende av en månadslön. Du kan dessutom göra ett aktivt val av yrke utan att värdera ersättningen, drivkraften blir arbetet i sig, inte vad du får betalt. Grattis till dig som lyckats bara ha roliga fria jobb som ger intäkter.


Charlie S: Trenden med sparande har flera nackdelar, risken med att sträver efter större och större f-you kapital är att du behöver leva sparsamt och uppoffra flera år av snål, slimmat och nudelätande levene. Att piska din ekonomisk för att nå sitt mål är fel väg.


En vanlig fördom är att en hög sparkvot = uppoffrat knapert levene, denna korrelation har jag aldrig förstått. Välj att designa ett liv du önskar leva med hänsyn till din hälsa, fritidshobby, miljö, relationer och altruism. När du insett att konsumtion inte är lika med lycka kan du spara halva din lön utan bekostnad på din lycka. Människor lever väldigt ineffektivt idag, exempelvis tar bil till jobbet när en kan cykla och därmed slippa gå till gymmet när en väl kommer hem. Eller att köpa hämtmat när det är mer belönande, meningsfullt, godare, billigare och hälsosammare att laga egen mat från grunden.

Jag får känslan att Charlie fortfarande lever i en värld där sparande alltid innebär försämrad livskvalité. Att dessutom nämna nudlar så fort man talar om sparande känns så 2002. 


Jan B: Ett problem med FIRE är att när målet väl är nått finns det inte en tydlig väg vidare för många. Vårt förslag är att tänka och se sig om när FIRE väl är nått.

Det finns säkert en del som inte har en tydlig plan om vad en ska sysselsätta sig med när friheten väl blivit verklighet. Mitt tips är att redan nu börja fundera och lista vad du vill göra, det kan exempelvis se ut som nedan

- Lära sig ha tråkigt igen
- Läs ut alla harry potter böcker
- Bli självförsörjande på grönsaker
- Laga mat från grunden
- Köp alla komponenter till en cykel och bygg ihop
- Umgås mer med dina barn/familj/vänner
- Skaffa ett husdjur
- Lägg ett 12 000 bitars pussel
- Lära sig hantverk
- Lära sig ett nytt språk
- Göra en svensk klassiker
- Lära mig en ny färdighet per år

Jag tror inte problemet ligger i FIRE människor har svårt att veta vad de ska göra när de väl är fria. Vissa kanske t.o.m fortsätter arbeta fast med VALFRIHETEN att kunna sluta utan ha något nytt jobb.


Jan B: Trött på alla spartips att exempelvis om du minskar ditt kaffeintag med en kopp per dag, sparade du 30kronoar och med ränta på ränta blir det x-antal tusen per år. Men tänk om man gillar kaffe?

Ja, gillar du kaffe kanske du ska tänka om och börja brygga hemma för 50öre koppen och ta med i en termos. Hur svårt eller lat får en bli? Det naturliga kan ju inte vara att köpa en kopp för 39kr på espresso house. Argumentationen att låta bli istället för undersöka alternativen blir ju bara patetiskt. 


Se hela intervjun nedan.


13 kommentarer:

 1. Väl rutet och nedsablat. Ja detta tyckande om något man inte satt sig in i. Det är samma som att vara vegetarian - man kan ju inte bli mätt på kaninmat!!!

  Att leva på ett sätt som är mer i linje med sina värderingar och som dessutom visat sig ge mer glädje kan la inte va´ fel?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svenska jante och att följa normen sitter benhårt även hos dessa personer. Det är ju inte att leva ett lyckligt liv om man inte följer normen med heltidsjobb, hämtmat, konsumtion och thailandsresor anser dessa personer.

   Radera
 2. Jo det kommer från en helt annat syn på pengar och frihet. Deras synpunkter blir lika ytliga som deras syn på vad frihet och lycka är. 80-talet är liksom över, dags att vakna, varken vi som individer eller planeten blir lyckligare av konsumtionen.

  Hur går det för dom med den där Better Globe-historien? Har det framkommit bevis för att det är ett pyramidspel än?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte hört något mer om det, inväntar bara på att allt blir avslöjat och småspararna förlorar miljonbelopp. Noll transparens i den typen av investeringar, luktar illa.

   Radera
  2. Ja hela den historien stinker verkligen.

   Radera
 3. "Att dessutom nämna nudlar så fort man talar om sparande känns så 2002." Hahaha! Ja herreminje. Jag ha rinte engagerat mig så mycket i att tycka om Balansekonomigänget men känner fortfarande någon form av tacksamhetsskuld gentemot Jan som oavsiktligt förändrade mitt liv i maj 2015 genom en länkning till MMM från rikatillsammans.se så jag väljer att avstå the slutshaming för den här gången. Jag har en annan i pipeline imöra och det finns en gräns för hur mkt man kan sticka till folk innan man själv blir nerstucken (gammalt napoletanskt talesätt).

  SvaraRadera
 4. Säg bara till så kommer kommer dina hjälpsamma tangentbordsryttare och sablar ner di ofrälse!

  SvaraRadera
 5. Har inte lyssnat än, men bra skrivet! När jag varit föräldraledig har jag uppskattat brödbak, matlagning från grunden och promenader. Jag har uppskattat att vara en närvarande förälder och en lugnare person. Jag skäms över att jag enbart orkar laga vettig mat 3 gånger i veckan och lever på rester eller halvfabrikat resterande dagar. Vore jag FIRE hade det här inte varit ett problem och jag hade fått åtnjuta tillfredsställelsen det ger att laga riktigt god och vällagad mat.

  SvaraRadera
 6. Läste igenom artikeln nu och fasen vad narrow minded det är. Det är klart att det finns Early Retirement Extremepersoner inom FIRE men jag har inte stött på någon sådan i Sverige. Jag har heller inte stött på någon som vill sluta arbeta. Arbete är en viktig pusselbit i livet, tror jag. Däremot vill jag själv få välja när och hur - och hur mycket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Storugglan är väl den enda jag vet som verkligen inte vill tillbaka in i arbete. Men han verkar ha deg så att det räcker för att leva Charlie S-liv.

   Radera
 7. Det blir så lätt så att folk pratar förbi varandra om sådant här. Jag har inte sett avsnittet ifråga (har ingen önskan om det heller), men om budskapet är att leva här och nu istället för att spara för att leva sparsamt sedan, så finns det en poäng. Säg att ~80% av befolkningen lever ineffektivt och skulle kunna spara med bibehållen levnadskvalitet. Dessa behöver förmodligen inte höra budskapet ovan. Säg att ~5% av befolkningen gått ned sig i ett sparträsk och lever för att spara pengar. De behöver eventuellt höra budskapet ovan.

  Personligen har jag kört hög sparkvot med målet finansiellt oberoende många år nu, och börjar inse att jag har ingen riktig plan för vad jag skulle göra med mer frihet. Där behöver jag nu lägga fokus. Det går att stirra sig blind på ekonomin i hela FIRE konceptet, men det är knappt halva delen av ekvationen tror jag. Dags att levla upp för mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att få mer frihet och sträva mot ekonomiskt oberoende startar ju någonstans. Att vilja få mer tid, inte känna att vara i händerna på någon annan, att känna sig fri. Varför vill man bli fri rent konkret? Vad ska du ersätta tiden med? Ja, kanske känner du att inte längre vilja bli dränerad på energi efter jobbet även om trivs med ditt arbete. Lösningen är kanske att gå ner till deltid och spenderade den frigjorda tiden för t.ex sova/vila/meditera/motionera.

   Jag gillar själv konkreta planer, därför jag har listat ett urval av aktiviteter under "mål". Det blir väldigt handfast att sträva mot.

   Radera
 8. Jag är mycket glad över att dela min erfarenhet här, jag heter Brenda och jag var lyckligt gift. Inte förrän min man sa att jag fuskade honom, då blev vi båda gnagande par, han kunde inte tro, och han litade inte heller på mina ord så vi ansökte om skilsmässa, senare blev vi separerade och lovade att aldrig göra upp. Länge försökte jag gå vidare men jag kunde inte stanna utan honom, så jag började en strävan efter att min make skulle återvända, då hänvisades jag till Dr.IZOYA. En bra man jag stötte på, han kastade en kärleksförtrollning och fick min man tillbaka inom 24 timmar. med detta är jag här för att dela kontakten med Dr. IZOYA, nå honom via drizayaomosolution@gmail.com. Han är verkligen kraftfull och har specialiserat sig på följande frågor ...
  (1) Älska trollformler av alla slag. (2) Sluta skilsmässa. (3) Avsluta barrenness. (4) Behöver andlig hjälp.

  SvaraRadera