måndag 25 mars 2019

Utdelningsstrategin

Mitt mål är att bli ekonomisk fri före 2025 det vill säga få tillräckligt med passiva inkomster som täcker mina utgifter och inflation. Jag har valt utdelningsstrategin som väg för att nå till mitt mål, portföljen hittar ni här.

Strategin är uppbyggd enligt nedan
 • Inget bolag får väga mer än 5% av portföljen
 • Diversifierad portfölj, exponerad på olika branscher (bygg, fastighet, bank, livsmedel etc)
 • Minst 50% exponering mot Sverige, resterande mot USA och övriga Norden
 • Minsta direktavkastning 3%
 • God utdelningshistorik
 • Vid indragen utdelning = avyttra
 • Utdelningen återinvesteras
Utdelningsplanen
Det bästa med utdelningsstrategin
 • Du väljer själv vilka branscher och viktning per bolag
 • Du väljer själv var/hur du vill återinvestera utdelningen
 • Du kan jämföra utdelade pengar vad det motsvarar för utgift, t.ex utdelning om 12 000kr/år motsvarar en 2-veckor Greklandsresa varje år 4-eve
 • Avanza kashing ljud när utdelningar trillar in
 • Du vaknar upp på en lördag morgon och ser 4 notisar där det trillat in 600kr medans du sov

Klassisk notis från Utdelningsseglaren, bra start på en onsdagsmorgon, en Svensson lön i fickan. Kan inte sluta inspireras av denna mannen.


10 kommentarer:

 1. Mäktigt meddelande på utdelningsseglarens mobil! Jag fascineras av hela utdelningsstrategin och kanske sadlar om i framtiden när jag har mer tid (lust och ork) att följa börsen och leta investeringsvärda bolag med mera. Nu kör vi bara på 50/50 avanza global och spiltan investmentbolag, men väldigt lite eftertanke. Det är bara att ösa på så mycket det går för att.

  En fråga dock. Hur tänker man som utdelningssparare när man gör exit och pengamaskinen går in i en uttagsfas. Räknar man/du med att utdelningshöjningar ska täcka inflationen tex? Så den genomsnittliga 4% direktavkastning ökar (YOC) i takt med inflationen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, utdelningstillväxten bör vara minst högre än inflation, det finns ju bolag som höjt utdelningen i genomsnitt 5% per år i tiotals år.

   OMX30 har haft en utdelningstillväxt om 5,5% senaste 10åren.

   Radera
  2. Spännande. Finns det någon analys på hur utdelningar i genomsnitt betett sig under år av börsnedgång? En tanke som lockar är ju att direktavkastningen sätter uttagsnivån automatiskt. Man slipper psykologin med att 1. sälja av sitt kapital och 2. bry sig lika mycket om det totala värdet. Sen är det är ju inte orimligt att ligga på ett snitt över 4% heller.

   Radera
  3. Inte vad jag hittat men det skedde ju en del indragna samt sänkta utdelningar 2008-2009 så det kan ju flukturera. Jag tycker det är skönt psykologiskt, räkna antal aktier istället för värde likt vad MI30 gör, han har en ”permanent” portfölj där få sälj beslut tas.

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
 2. Jag är också dragen/fascinerad av denna strategi. Hur ofta ser du över innehaven? Följer du dem dagligdags? Tänker typ Swedbank eller HM. Där kan man åka på smällar som "försvinner i bruset" i indexstrategin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ser över innehaven grundligen en gång i månaden. Jag har åkt på ett par smäller såsom Intrum och när jag hade HM annars har genomsnittet gått väldigt bra. Egentligen enbart sålt ett bolag sedan start - HM.

   Radera
 3. Spännande att läsa. Hur fyller du på i dina bolag? varje månad i var och en? Varför har du som regel att 50 % ska vara svenska?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varje månad i de svenska bolagen, övriga till och från pga hög courtage.

   Jag kommer bo kvar i Sverige och således vill inte ta för stor valutarisk samt osäkerhet om källskatten fås tillbaka.

   Radera
 4. Jag är mycket glad över att dela min erfarenhet här, jag heter Brenda och jag var lyckligt gift. Inte förrän min man sa att jag fuskade honom, då blev vi båda gnagande par, han kunde inte tro, och han litade inte heller på mina ord så vi ansökte om skilsmässa, senare blev vi separerade och lovade att aldrig göra upp. Länge försökte jag gå vidare men jag kunde inte stanna utan honom, så jag började en strävan efter att min make skulle återvända, då hänvisades jag till Dr.IZOYA. En bra man jag stötte på, han kastade en kärleksförtrollning och fick min man tillbaka inom 24 timmar. med detta är jag här för att dela kontakten med Dr. IZOYA, nå honom via drizayaomosolution@gmail.com. Han är verkligen kraftfull och har specialiserat sig på följande frågor ...
  (1) Älska trollformler av alla slag. (2) Sluta skilsmässa. (3) Avsluta barrenness. (4) Behöver andlig hjälp.

  SvaraRadera