fredag 22 mars 2019

Det värsta som kan hända en badass-sparare...

... är när du stått i kö till pantmaskinen på Willys i 10min plus ytterligare 10min för att panta burkarna varav 50% av burkar inte accepteras av maskinen, och när du är klar råkar trycka på den gula-knappen istället för den gröna.

Skämt åsido. 

Jag har alltid varit skeptisk till Rädda barnens välgörenhetsorganisation, ända sedan skandalerna uppdagas 2002 som "Barnens pengar går till lyxbilar" , och mer nutida arvoden som ges till styrelseordföranden "Miljonregn när palm tar över Rädda barnen" samt kan det diskuteras hur Rädda barnen förvaltar pengarna "Rädda barnen investerar i olja”

Organisationen gör definitivt väldigt mycket gott med sina biståndsarbeten, som de hävdar 90% av intäkterna når insatser till barn men förtroendet urholkas väldigt lätt efter avslöjande efter avslöjande kring var och hur delar av pengarna används.

Jag föredrar att välgörenhet där en ser direkt var pengarna går/värdet skapas, oavsett om du själv utan ersättning lämnar blodprover till en forskning mot pälsallergi eller om du donerar pengar till en lokal organisationen där faktiskt kan se var pengarna används till. Eller om du aktivt åker ner ett par månader till Afrika för att hjälpa till med byggnation av vårdlokaler. Vi ska fortsätta donera pengar till behövande länder, forskning osv men jag tycker transparensen måste bli ännu tydligare var pengarna går, det bästa sättet att ta reda på detta är att faktiskt själv åka ner och besöka organisationerna och hjälpa till.
17 kommentarer:

 1. Sedan jag tog tag i mitt cola zero-drickande och började brygga egen öl har jag kommit på att pantade och källsorterade av glasflaskor sker väldigt sällan nu förtiden.

  Men ett tillägg på pantat beteende som jag själv utsatt mig för, är att panta trycka ut kvittot. Medan man väntar på att kvittot ska komma ut viker man ihop pantpåsen och lägger i soporna gör att sedan gå därifrån. Utan att ta kvittot. Fungerar extra bra med sömndepriverad hjärna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänk om den som hittar kvittot använder det till att köpa energidryck eller kinaplast?

   Radera
  2. Det förutsätter jag. Alternativt att pengarna går till knark och starta pyramidspel.

   Radera
  3. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i relation till Anderson i åratal bröt han upp med mig, gjorde jag allt för att få tillbaka honom, men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, Jag bad honom med allt, jag gjorde löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en stavningskastare som kunde hjälpa mig att ställa en stavning för att få honom tillbaka men jag är den typ som aldrig trodde att jag hade stavat, jag hade inget annat val än att prova det, jag mailade stavningskastan och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara bra innan tre dagar, att min ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade stavningen och förvånansvärt den andra dagen, det var runt 16:00. Min ex ringde mig, jag blev så förvånad att jag svarade samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom som var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag känner som har ett problem med förhållandet, skulle jag vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla stavningskramen som hjälpt mig med mitt eget problem. Hans email: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan maila honom om du behöver hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.
   1) kärleksspell
   2) Lost Love Spells
   3) Skilsmässa Spells
   4) Äktenskapsstavar
   5) Bindande stavar
   6) Breakup Spells
   7) Förbanna en förälskad älskare.
   8.) Du vill vara befordrad på ditt kontor
   9) vill tillfredsställa din älskare
   10) Lotteri
   Kontakta den här stora mannen om du har något problem för en bestående lösning
   genom {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Radera
 2. 90% av intäkterna till barnen och 10% till sig själv, låter bra när man pratar % men om vi pratar i kr? Hur mycket blir då 10%?

  SvaraRadera
 3. Det är en hel vetenskap att utvärdera 90-konton. En parameter media gillar att följa är hur mycket generalsekreteraren tjänar brutto - enkelt och rent. Men vad händer om man vidgar analysområdet. Ponera att den billiga GS:en med en mindre kompetent ledningsgrupp och bristande kompetens gör en dåligt underbyggd upphandling av ett affärssystem för X miljoner givarpengar som får skrotas inom loppet av fyra år? En massa kuckelimuckutbildningar av personal som inte genererar något värde i slutänden? Felrekryteringar med dyra utköp som följd? Dessa parametrar är svårare att följa upp.

  Jag för numera över till TB Alliance, utan att veta särskilt mkt om deras set-up rent administrativt. Men enligt Copenhagen Consensus är TBC-medicinforskning ett område med hög ROI så jag kör på det ett tag

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter sunt, hur har du koll på ROI i deras verksamhet? Kan man se ROI för andra NPGer någonstanns?

   Radera
 4. Har volontärat själv i 1,5 år men tror att det sämsta är att obildade personer ska åka och se saker med egna ögon. Det allra bästa skulle vara att lita på att andra gör det istället. Sen läste jag en otroligt lärorik bok nyligen som handlade om hur man bäst hjälper fattiga. Svaret var att ge de fattiga pengar. Inte bygga skolor eller ge dem en get eller odla något, utan bara rätt och slätt ge dem en bunt cash i handen. Så enkelt egentligen. Hur hjälper du någon som inte har pengar få pengar? ge pengar. All forskning visade på att detta stämde enligt boken. Intressant tyckte jag...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har själv inte åkt på någon voltärresa men att en byggingenjör åker ner och räknar på balkbelastning för ett 4vån hus måste ändå anses som stort värdeskapande. Men outbildade kanske är mer tveksamt som du säger om de inte aktivt hjälper till

   Radera
  2. Det handlar mycket om vad som ger mest "bang for the bucks". Om jag antar att du är byggingenjör i Sverige och tjänar 300 kr i timmen. Att du då tar ett flygplan till ett annat land för x antal tusen och sedan bor på hotell för x antal tusen och har dina svenska omkostnader så blir det ganska många tusenlappar som försvinner iväg på att DU vill uppleva och se med egna ögon. Om du däremot skulle ta de tusenlapparna och skänka till ett projekt som kontrakterar inhemska byggingenjörer så ger du jobb till någon där (=urlakar inte lokala arbetsmarknaden) och den byggingenjören kostar säkert väldigt mycket mindre.

   Radera
  3. Är du hjärtkirurg i Sverige och betalar 50k för resa och boende i Zimbabe. Och kan rädda 5liv tack vare din specialistkunskap som ej finns i landet tycker jag nog det är mer värt än skänka 50k som oklart vet var de landar.

   Detsamma med byggingenjör, kan du säkerställa konstruktioner och lära ut hur de lokala ska bygga är det mer värt än de pengar du skänker. Hjälp till självhjälp tror jag på.

   Radera
  4. Nu var ju detta från boken forskning som visade på att hjälp till självhjälp på det sättet inte är det som fungerar eller är särskilt effektivt. Sen att förutsätta att en svensk byggingenjör skulle vara bättre på att veta hur man ska bygga i ett annat land än någon som har lokalkännedomen är kanske heller inte något som bör vara givet. Men nu har ju förutsättningarna i ditt exempel också ändrats då det med detta skulle innebära att det inte är pengar de saknar utan kunskap. Oftast är personer fattiga för att de inte har cashen, inte för att de inte har kunskap eller är lata.

   Radera
 5. Vi försöker lära våra barn att spara och ge. De bör ge 10% och spara minst 10%. De får panten av oss i reda mynt och känna pengarna och inse att en sparad krona och given krona ändå lämna åtta i handen. Stora dottern tyckte det var mycket och har nöjt sig med 50% kvar. Hon tycker det är en bra deal. I familjen ger vi bara till Hoppets stjärna och Erikshjälpen. Tidigare packade vi en banankartong med mat till familjer i fattiga länder, tyvärr görs det med internet nuförtiden. Det är så mycket bättre om välgörenheten syns, känns och upplevs i verkligheten.

  SvaraRadera
 6. Tror nog att man ska läsa hela artikeln i den tredje länken och inte bara rubriken kring Lundin oil. Det visade sig vara ett arv där man fick ärva aktier som man sedan sålde, ingen aktiv investering i Lundin alltså utan snarare tvärtom. Sen kan jag hålla med Fru EB om att det nog inte alltid är bara bra att jaga den billigaste kompetensen utan att man nog kan få utväxling av att ha rätt person på rätt plats. Själv fortsätter jag att ge till UNHCR, röda korset, rädda barnen och Friends. Investerar också i Trine för att få ut solenergi till emerging markets.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Korrekt, ändrat till den tveksamma investeringar i MSCI index där olja utgör iaf 20%.

   Radera
 7. Ouff, alldeles för lätt att bara trycka på en knapp och skaka av sig sitt dåliga samvete. Jag är helt på din sida, jag vill ha bättre koll på vart pengarna går och har inget emot att då lägga lite tid och energi för att försäkra mig om det.

  mvh,
  10årsplanen
  https://10arsplanen.blogspot.com/

  SvaraRadera
 8. Jag är mycket glad över att dela min erfarenhet här, jag heter Brenda och jag var lyckligt gift. Inte förrän min man sa att jag fuskade honom, då blev vi båda gnagande par, han kunde inte tro, och han litade inte heller på mina ord så vi ansökte om skilsmässa, senare blev vi separerade och lovade att aldrig göra upp. Länge försökte jag gå vidare men jag kunde inte stanna utan honom, så jag började en strävan efter att min make skulle återvända, då hänvisades jag till Dr.IZOYA. En bra man jag stötte på, han kastade en kärleksförtrollning och fick min man tillbaka inom 24 timmar. med detta är jag här för att dela kontakten med Dr. IZOYA, nå honom via drizayaomosolution@gmail.com. Han är verkligen kraftfull och har specialiserat sig på följande frågor ...
  (1) Älska trollformler av alla slag. (2) Sluta skilsmässa. (3) Avsluta barrenness. (4) Behöver andlig hjälp.

  SvaraRadera