onsdag 27 mars 2019

Att bli underkonsult - lönsamt?

Herr bagare är otroligt trött på sitt jobb. Funderingar på att byta jobb har pågått under en tid, efterfrågan är stor och det är inte svårt hitta ett nytt tillsvidare jobb på dagens marknad. Frågan är dock om det inte vore mer lönsamt (således närmare friheten) att gå som underkonsult till en konsultmäklare istället.

Låt oss rita upp ett rimligt scenario.

Case
Herr Bagare tar sig an ett uppdrag som underkonsult via en större konsultfirma. Arvodet för uppdraget ligger på 600kr/tim och pågår 100% heltid under 1års tid exkl semester 4v.

Uppenbar risk
Det redan uppenbara är att efter uppdragets slut är framtiden okänd. Låt oss dock anta att du inte blir oanställningsbar och att du får en ny tillsvidareanställning om arbetsmarknaden och konsultmarknaden är död.

Ekonomin
Med hjälpa av skatteoptimering räknar jag fram att nettolönen i slutändan blir 48 674 kr/mån efter lön, utdelning samt likvidation av AB. Låt oss kika närmare.Kostnader för uppstart
Insats aktiekapital
50 000

Registrering
1 900

Avregistrering/likvidation
1 100

Totalt 53 000 varav 3 000 i faktiska utgifter

Du kan ta ut aktiekapitalet utan skatt om du är ensam ägare vid frivillig likvidation

Driftkostnad per år
Affärssystem bokföring online
1 788:-/år

Konsultförsäkring (ofta krav från konsultmäklare/kund)
1 930:/år

Företagskonto (bankgiro etc)
1 500:-/år

Lönekostnader

Bruttolön
504 000:-/år (42k/mån för att inte överskrida statlig skatt)

Social avgifter
158 400:-/år

Tjänstepension
36 000:-/år

Tjänstepension skatt
11 000:-/år

Semester
0:- obetald

Intäkter i bolaget
600:-/tim x 11mån heltid 1760tim = 1 056 000:-/år


Vinst i bolaget intäkter - kostnader
340 000:-

Vinst efter bolagsskatt 22%
266 000

Utdelning enligt huvudregeln
252 000:-

Efter skatt utdelning
201 600:-

Resultat i bolaget
14 000:-

Efter likvidation av bolaget uttag av vinst till 25% skatt
10 500:-

Om vi bryter ner hur mycket som genereras netto

Månadslön efter skatt
31 030:-

Utdelning per månad
201 600 / 12 = 16 800:-

Likvidation av bolaget
10 500 / 12 = 875:-

Totalt per månad 48 705 netto eller motsvarande 4,5 månaders utgifter.
Notera dock att utdelning och likvidation uttaget sker en gång efter avslutat bokslut.11 kommentarer:

 1. Väldigt bra specat, tog till mig rejält av kalkylen. Går lite i samma tankar nämligen och konsultandet målas ofta upp som den heliga graalen men det finns en hel del kringkostnader också som du belyser. Tack för det!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar, lycka till med konsultandet om du väljer satsa på det :)

   Radera
  2. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i relation till Anderson i åratal bröt han upp med mig, gjorde jag allt för att få tillbaka honom, men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, Jag bad honom med allt, jag gjorde löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en stavningskastare som kunde hjälpa mig att ställa en stavning för att få honom tillbaka men jag är den typ som aldrig trodde att jag hade stavat, jag hade inget annat val än att prova det, jag mailade stavningskastan och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara bra innan tre dagar, att min ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade stavningen och förvånansvärt den andra dagen, det var runt 16:00. Min ex ringde mig, jag blev så förvånad att jag svarade samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom som var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag känner som har ett problem med förhållandet, skulle jag vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla stavningskramen som hjälpt mig med mitt eget problem. Hans email: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan maila honom om du behöver hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.
   1) kärleksspell
   2) Lost Love Spells
   3) Skilsmässa Spells
   4) Äktenskapsstavar
   5) Bindande stavar
   6) Breakup Spells
   7) Förbanna en förälskad älskare.
   8.) Du vill vara befordrad på ditt kontor
   9) vill tillfredsställa din älskare
   10) Lotteri
   Kontakta den här stora mannen om du har något problem för en bestående lösning
   genom {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Radera
 2. Den kalkylen ser nästan ut som min egna, men jag har valt att skippa tjänstepensionen och sparar privat och i bolaget istället. Sen vad jag har förstått kan du inte ta ut utdelning enligt huvudregeln direkt utan måste vänta ett år till. Första utdelningen är alltid enligt schablon, sa skv när jag pratade med dem. För mig är det väldigt lönsamt mot att vara fast anställd, men det är lite högre risk, dock har jag långt uppdrag på över ett år.
  Om inte annat så kan det vara kul att testa, du lär ju inte bli mindre kompetent efter ett års konsultande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utdelning första året kände jag inte till, får undersöka det närmare vad som gäller.

   Radera
 3. Bra spec!
  Jag har gått i liknande tankar själv, men har inte riktigt samma profil som du utan kanske mer åt management/strategikonsulting. Det innebär en betydligt högre timpeng men också långt från 100% beläggning. När jag jobbade som konsult (~10 år sedan) låg min debitering på kring 2000:-/h men jag snittade nog aldrig högre än 70% debiteringsgrad.

  Numera jobbar jag i industrin och har vant mig vid lyx som bra tjänstepension, bilförmån och 6 v semester. Dock är jag rätt så less på mitt jobb och det enda som får mig att hänga kvar är de relativt humana arbetstiderna, dessa förmåner samt en rätt så bra lön. Ligger i dagsläget på strax under 90 000:-/mån brutto inkl rörliga ersättningar (varav bonus är ca 20%).

  Räknade lite förstrött och kom fram till att det blir kämpigt att dra in som egen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den stora fördelen med eget AB är skatteoptimeringen som jag ser det. Så fort du tjänar mer än brytpunkten för statlig skatt viker kurvan hur lönsamt det faktiskt är då mer lön = mer ansvar ofta är en korrelation.

   Radera
 4. Next level spec. Imponerande! Gött att vara in a line of work som tillåter detta konsultande och att vara egen.  SvaraRadera
 5. Jag är mycket glad över att dela min erfarenhet här, jag heter Brenda och jag var lyckligt gift. Inte förrän min man sa att jag fuskade honom, då blev vi båda gnagande par, han kunde inte tro, och han litade inte heller på mina ord så vi ansökte om skilsmässa, senare blev vi separerade och lovade att aldrig göra upp. Länge försökte jag gå vidare men jag kunde inte stanna utan honom, så jag började en strävan efter att min make skulle återvända, då hänvisades jag till Dr.IZOYA. En bra man jag stötte på, han kastade en kärleksförtrollning och fick min man tillbaka inom 24 timmar. med detta är jag här för att dela kontakten med Dr. IZOYA, nå honom via drizayaomosolution@gmail.com. Han är verkligen kraftfull och har specialiserat sig på följande frågor ...
  (1) Älska trollformler av alla slag. (2) Sluta skilsmässa. (3) Avsluta barrenness. (4) Behöver andlig hjälp.

  SvaraRadera