torsdag 14 mars 2019

Varför skaffar du inte ett jobb som du älskar istället?

Mr Free 33 publicerade idag ett inlägg om ett väldigt vanligt motargument/motfråga om varför en person istället för FIRE inte byter till ett jobb den älskar och ser fram emot att gå till dagligen.

Vi bör först redogöra skillnaden mellan jobb och arbete. Ett jobb är något du går till flera timmar per dag som du får betalt för i utbyte mot din tid, energi, kompetens och prestation. Ett arbete däremot, det är något du är passionerad för, vilket nästan alltid är roligt.

En annan skillnad är att ett jobb sker på arbetsgivarens/chefens villkor, regelverket säger var du ska befinna dig, när, med vilka och inom vilka ramar jobbet ska utföras. Ett arbete däremot, det sker på dina egna villkor.

Även om jag skulle älska att få betalt för de fritidsintressen jag utöver kommer det aldrig kunna bli ett jobb. Just för ett jobb inte erbjuder den flexibilitet som jag önskar. Låt mig ta ett liknande exempel som Mr Free tar upp.

Exempel
Ett av mina passioner är naturen, jag tycker om att i lugn och ro gå vandringsturer i skogen, gärna med medhavt stormkök och kaffe. Det sker ganska spontant såvida vädret är hyfsat.

Låt oss nu konvertera detta arbete/passion till ett "jobb".

 • Jag måste gå upp 06.30, sträckan är 2mil och den måste avklaras inom 3timmar
 • Jag måste äta den medhavda frukosten kl 07.00-07-15. 
 • Jag måste gå den tillsammans med fem andra personer som jag aldrig annars skulle umgås med
 • Jag måste lyssna på mina fellow mates tala om vädret och trafiken under hela vandringsturen
 • Jag måste repetera och gå samma sträcka två gånger i veckan 50 veckor om året i 40år.

Det är lätt att förenkla och ifrågasätta "om du är på fel jobb - byt?" "trivs du inte - byt"? Det kanske inte är arbetsgivaren det är fel på utan att det är just ett "jobb". 

9 kommentarer:

 1. En god analys. Det handlar oftast inte om arbetet i sig utan alla krav och måsten runt omkring. Men samtidigt tycker jag det finns en poäng med att jobba med något som man iaf tycker är intressant och okej som lönejobb. För att gå och dra på ett jobb som man avskyr och har ångest varje söndagskväll inför den kommande arbetsveckan är ju inte en hållbar situation, oavsett FIRE-tankar. Plåga sig igenom 10-års lönejobbade bara för att spara pengar på hög ser iaf jag inte som en hållbar situation. Känner man att kravbilden är för hög, kollegorna idioter, chefen från en annan planet osv så tycker jag iaf att man ska göra något åt situationen direkt. Även om konsekvensen är att kanske gå ner i lön och kunna spara lite mindre till sitt FI-mål.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo precis. Så är det absolut. Det är dock inte möjligt att ersätta FIRE med att byta "jobb", oavsett hur roligt det än må att vara, det är just det som kritiserande folk ej verkar förstå.

   Radera
  2. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i relation till Anderson i åratal bröt han upp med mig, gjorde jag allt för att få tillbaka honom, men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, Jag bad honom med allt, jag gjorde löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en stavningskastare som kunde hjälpa mig att ställa en stavning för att få honom tillbaka men jag är den typ som aldrig trodde att jag hade stavat, jag hade inget annat val än att prova det, jag mailade stavningskastan och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara bra innan tre dagar, att min ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade stavningen och förvånansvärt den andra dagen, det var runt 16:00. Min ex ringde mig, jag blev så förvånad att jag svarade samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom som var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag känner som har ett problem med förhållandet, skulle jag vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla stavningskramen som hjälpt mig med mitt eget problem. Hans email: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan maila honom om du behöver hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.
   1) kärleksspell
   2) Lost Love Spells
   3) Skilsmässa Spells
   4) Äktenskapsstavar
   5) Bindande stavar
   6) Breakup Spells
   7) Förbanna en förälskad älskare.
   8.) Du vill vara befordrad på ditt kontor
   9) vill tillfredsställa din älskare
   10) Lotteri
   Kontakta den här stora mannen om du har något problem för en bestående lösning
   genom {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Radera
 2. Där är faktiskt anledningarna till att jag inte startat eget företag. Jag har en sak/idé som jag skulle vilja genomföra, men om jag startar ett företag (även om det så bara är enskild firma) så är det så mycket tråkigt jox som måste göras så att det inte är värt det. Till exempel moms, hemsida, inköp av saker/råvara, göra reklam, bokföring/redovisning.... Själva grejen jag vill hålla på med blir så försvinnande liten.

  Hälsningar Spargrisen

  SvaraRadera
 3. Skön semantisk uppdelning mellan arbete och jobb, inte riktigt sett på det så. Känner nästan för att slänga ut båda orden vid det här laget dock, finns alldeles för många associationer med båda två. Man vill ju hitta sin egen grej här i livet? :)

  SvaraRadera
 4. Tänker på min svärfar som är 75 år och fortfarande arbetar. Han är psykolog och har haft eget länge. Han väljer själv tider, patienter, vilket kontor han ska hyra osv. Han njuter av arbetet, känner ett kall och det håller honom pigg enligt han själv. Står stjärnorna rätt funkar det. Corporate grind däremot...

  SvaraRadera
 5. Inledningsvis: Älskar din liknelse vid den något forcerade skogspromenaden haha! Den semantiska uppdelningen Tioårsplanen kommenterar är Moder Vickis från början tror jag och helt relevant. Och det IGMR säger är absolut nyckel. Hade jag kunnat frilansa med skrivande var, när, hur jag vill (vilket det ibland känns som att jag gör minus en timpenning som får ett centralafrikanskt barn att framstå som höginkomsttagare) så hade jag varit lycklig för evigt. Och hey, det kan jag ju vara eftersom jag har pengar på ISK:en och därtill kan gigga lite smått. Friheten, friheten, det är den man vill åt.

  SvaraRadera
 6. Den som läser detta vittnesmål idag borde fira med mig och min familj eftersom det hela började som ett skämt för vissa människor och andra sa att det var omöjligt. Jag heter Göran Jörgen och är från stockholm, men jag flyttar till Chicago USA med min fru. Jag är lyckligt gift med två barn och en vacker fru. Något hemskt hände med min familj, jag tappade jobbet och min fru lämnade mitt hus eftersom jag inte kunde ta hand om mig själv och familjen. henne och mina barn vid den tidpunkten. Jag lyckades i nio år, ingen fru stödde mig för att ta hand om barnen. Jag försöker skicka ett testmeddelande till min fru men hon hindrar mig från att prata med henne. Jag försöker prata med hennes vän och hennes familj men jag vet fortfarande att någon kan hjälpa mig och jag har skickat begäran senare till så många företag, men ändå ring inte mig, förrän en trogen dag kommer att jag aldrig kommer att glömma i mitt liv . När jag träffade en gammal vän till mig som jag förklarade alla mina svårigheter och han berättade för mig om en bra man som hjälpte honom att få ett bra jobb på Coca cola-företaget och han berättade för mig att det var en caster-charm, men jag är en person som aldrig tror på trollformler, men jag bestämde mig för att prova och Drosagiede instruerade mig och visade mig vad jag skulle göra i dessa tre dagar av lunchen. Jag följer alla anvisningar och gör vad han bad mig göra bra. Drosagiede se till att allt gick bra och min fru skulle se mig igen efter det underbara arbetet Drosagiede. Min fru ringer till mig med ett okänt nummer och ber om ursäkt och hon sa till mig att hon verkligen saknar mig och våra barn och min fru kommer hem. Och efter två dagar ett företag som jag har skickat mitt tackbrev kallat, nu är jag den föredömliga företagschefen här i USA. Jag rekommenderar att om du har några problem skicka ett meddelande till detta e-postmeddelande: doctorosagiede75@gmail.com eller whatsapp +2349014523836 så får du det bästa resultatet. Ta saker för givet och det kommer att tas bort från dig. Jag önskar dig det bästa.

  SvaraRadera