torsdag 4 april 2019

Varför går du till jobbet?

Häromveckan var jag på intervju för ett potentiellt jobb inom en bransch som iaf utifrån uppfattas vara i övfre bransch-skiktet, vi talar alltså INTE om Runes Trädgårdsmästeri i Mullhyttan.

Det var hårt tonläge under intervjun, tuffa svåra frågor där intervjuaren förväntade sig enkla raka svar. För mig som vill vara tydlig och rita upp förutsättningar och dra in diverse parametrar för att svara utförligt märkes en viss irritation.

En fråga som dök upp ett par gånger i olika formuleringar var

VAD FÅR DIG ATT GÅ TILL JOBBET? VAD MOTIVERAR DIG?

Jag svarade något i stil med att utveckling, feedback/bekräftelse och vara en del av en gemenskap motiverar mig

Det här fick mig att fundera lite hur andra tänker, det är sällan frågan dyker upp på fikat, där diskuteras snarare antal regn mm som fallit senaste 24timmarna samt vilken väg som är bäst att åka för att ta sig till Karlstad.

Vad säger forskning och vilka teorier finns(?)

Jag hittade en C-uppsats skriven av en flitig student, vilket jag tycker var intressant.

Teoretikerna har kommit fram till fem saker som påverkar motivationen.Resultat av studien visade följande

Lön
Mönstret från intervjuerna visade att uppfattningen är att lönen är viktig men ändå inte. Lönen är viktig på det sättet att en är beroende av den för sin försörjning. Den anses inte viktig för att skapa motivation. En löneförhöjning kan ses som en motivation eftersom det är en typ av feedback på arbetet en utfört. Anledningen varför de flesta skulle gå till jobbet även om de inte var beroende av lönen som försörjning handlar det till stor del om den sociala miljön.

Om de skulle vara ekonomiskt oberoende skulle majoriteten gått ner i tid, det var enbart en(1) som kunde tänka sig fortsätta arbeta heltid. Anledningen till att minska tiden var att man skulle få mer tid över till annat i livet som tex vänner, familj och fritidsintressen.

Trygghet
Enbart en person upplevde att tryggheten var viktig för dennes motivation. En fast anställning skapar viss trygghetskänsla medan andra ansåg att det skulle kunna minska motivationen. De flest hade dock svårt se kopplingen mellan trygghet och motivation.

Arbetskamrater
Arbetskamraterna sågs som det allra viktigaste motivationsfaktorerna. Majoriteten nämnde att de helst av allt vill jobba i grupp. 

Feedback
Det ses som något viktigt och påverkar motivationen i positiv riktning. Det var av stor vikt att kunna se resultat av det arbete en utför. Från arbetskamrater var feedback viktig där den ges i form av uppskattning och uppmärksamhet.

Utveckling
Ett utvecklande arbete har stor betydelse för majoriteten av intervjupersonerna. Ett par av personerna angav utveckling som den absolut viktigaste orsaken till varför de går till jobbet och känner sig motiverad. 

Vad motiverar dig till att gå till jobbet?


8 kommentarer:

 1. Top fem motiveringar för mig att gå till jobbet:

  1. Lön
  2. Lön
  3. Lön
  4. Lön
  5. Lön

  SvaraRadera
  Svar
  1. Säger du det på en intervju också? ;)

   Radera
  2. Hehe, kanske inte på det sättet. Men är alltid tydlig på intervjuer att uppskattning, kollegor är fint osv. Men jag vill se det i lönekuvertet.

   Radera
 2. Jag kör copy paste på Flow FIs lista men adderar en sjätte motivering: Lön.

  SvaraRadera
 3. Just nu får jag tyvärr stämma in i övrigas lista men på ett tidigare jobb hade jag både grym utveckling+världens bästa kollega/bästa kompis. Däri ligger sann jobbtillfredställelse för min del men jag tjänade småflis så klart.

  Tror tyvärr att fokuset på pengar, som kommer av ett brinnande eknomiintresse, gör att man ibland glömmer hur härligt ett arbete kan vara. Försöker påminna mig själv om detta så ofta jag kan så att de kommande åren innan FI inte blir en pina utan ett par språngbrädeår mot något större helt enkelt.

  Sorry för lite bristande självdistans och humor i svaret men har ändå tänkt en hel del på detta själv och tycker det är viktigt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Arbete kan verkligen vara fantastiskt. Det är just lönen. Kan man göra sig fri eller semi-fri från att behöva dra in flis (FI/RE) är arbete som du väljer själv njutbart.

   Radera
 4. 1.De basala grundbehoven blir uppfyllda via lon.

  2. Roligt jobb, trevliga kollegor, bra arbetsmiljo, bra formaner, utvecklingsmojligheter hogre befattning som her mer lon/utveckling.

  3. Lite paus fran livets andra masten som personliga livet/familj, nu kanske de later som att jag vill slippa dem men helt tvartom hjarnan behover lite vila fran familj da och da vilket gor att man kan fa andrum och en annan miljo. Tror manniskan behover olika miljoer som stimulerar en pa olika plan for att man ska vara tillrackligt tillfreds med livet.

  Mvh Anonym-m

  SvaraRadera
 5. 1. Lön
  2. Socialt sammanhang
  3. Meningsfullhet
  4. Egentid

  Till skillnad från många andra inom Fire-rörelsen tycker jag att det är ganska trevligt med ett jobb:)

  /Samuel

  SvaraRadera