tisdag 5 februari 2019

Observationer från verkligheten

Sedan jag blev FIRE frälst har jag blivit mer observant på omgivningen. Vad folk tar för beslut, vilken bil de kör, vilken hastighet de går när de skyndar till jobbet, vad folk handlar, hur folk prioriterar osv. Utifrån mina ytliga observationer har jag notera ett antal beteenden...

Folk som handlar på JULA och delbetalar
Efter lagt några minuter på leta efter billigaste och bästa skohornet på nätet insåg jag att min tid är för dyrbar för detta prisjakt jagande så jag tog modet och åkte förbi JULA för att inhandla den bästa och billigaste jag kunde hitta, till det föga priset 9,9kr (ingen rabatt). När jag står i kön har jag en man i 40års åldern framför mig som har kundvagnen full med diverse prylar (resväska, isborr, 20-pack snickers, galler, garagedomkraft osv). Kalaset landar på lite mer än tusenkronor, han tar upp Jula Club kortet och säger han vill ta det på delbetalning (till den låga effektiva räntan 18%) . Hallå, vad är det vi ser, OK jag förstår att människor tar delbetalning på en soffa från Mio för 30lök men det här upplever jag som nivå med han i Lyxfällan som betalade pizza med sms lån.

Om jag skulle haft med mig den här och den här samt mikrofon/högtalare så skulle jag likt Jehovas vittne hållit ett lång föredra i entrén om vikten av sparande och ränta-på-ränta effekten.


Folk som köper frukost på flygplatser
Efter att ha rest i tjänsten en del senaste åren har jag inrutade rutiner när det gäller frukost vid avgång med tidiga flyg. Jag tar alltid med mig kalljästa frallor (50öre/st) som jag förberedd dagen innan, med smör, ost och paprika/gurka. För dryck tar jag alltid med mig en tom vattenflaska som jag fyller på flygplatsen, om det inte finns en kran med kallvatten, vissa toaletter är ju enbart ljummet så frågar jag i någon av restaurangerna om de kan fylla flaskan.

Så, när jag sitter och stirrat ut mot flygplanen och äter min fralla som smular över det spegelblanka bordet så känner jag mig ensam. Det är ju ingen annan som smaskar på medhavd frukost utan kategori mr-viktig-excelsnurra-sas diamant-kostym-män står i kö till Espresso house för köpa en "surdegsmacka" för 99kr plus kaffe för 59kr. Kategori charterturister sitter på Olearys, nappar på morgon erbjudande 2öl för 199kr eller så cirkulerar det i tax-free shopping och handlar duschkräm för 699kr/litern fast det finns dubbeldusch på Willys för 71kr/litern.

Logiken....


Förmodligen står svennebanan och gör samma observationer på mig och undra vad det för looser som ringer flygplatsen för att höra om de finns vattenkran för påfyllning vattenflaska, sitter och äter kalljästa frallor i flanellskjorta från Tradera med tillhörande gratis profiltryckt vattenflaska märkt Studieförbundet.9 kommentarer:

 1. "Förmodligen står svennebanan och gör samma observationer på mig och undra vad det för looser som ringer flygplatsen för att höra om de finns vattenkran för påfyllning vattenflaska, sitter och äter kalljästa frallor i flanellskjorta från Tradera med tillhörande gratis profiltryckt vattenflaska märkt Studieförbundet"
  Hahaha! Igenkänningsfaktor 3000. You and me both, UtdelningsBagaren. Jag tar alltid med mig eget och om jag mot förmodan skulle ha glömt så svälter jag inte ihjäl om jag inte får mat på 6 h liksom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, skönt jag inte är ensam om detta beteende ;)

   Radera
 2. Det hela beror ju lite på vem som betalar, 9 av 10 flygresor som jag gör så står arbetsgivaren för kostnaderna och då blir det en stadig flygplatsfrukost som åker direkt på reseräkningen, trots min totala avsaknad av SAS-dimant-super-plus medlemskort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sant. Det är olika från arbetsgivare till arbetsgivare, vissa har t.ex enbart traktamente som du kan norpa ifrån till frukost/fika/lunch men jag väljer alltid att spara det istället. Om företaget betalar utlägg för frukost skulle jag också nyttja det precis som du gör.

   Radera
 3. "Kategori charterturister sitter på Olearys, nappar på morgon erbjudande 2öl för 199kr eller så cirkulerar det i tax-free shopping och handlar duschkräm för 699kr/litern fast det finns dubbeldusch på Willys för 71kr/litern" Jag tror detta handlar om hela begreppet "semester". Svensson vill unna sig fullt ut. Är det semester, så är det! Typ.

  SvaraRadera
 4. När svensson är på semester så:

  ÄR. SVENSSON. PÅ. SEMESTER.

  Och då ska svensson göra ALLA semestergrejer. Så det så!

  https://utbrytningen.blogspot.com

  SvaraRadera
 5. Det är så konstigt det där fenomenet, noterade när jag åkte till solen en vecka i december. Familjer som köper någon slags sen frulle för 5 personer för hisnande belopp, men jag tror att om man är ekonomiskt omedveten spelar det ingen roll om lönen är slut den 2:a eller den 12:e. Den tar ju ändå alltid slut och varför spara om man alltid går back in the end.
  Jag har lärt min unge att välja; fika 1 gång på cafeet eller köpa hem gofika 5 gånger. Han väljer alltid gofika hemma och då motsvarar 1 cafebesök typ 4 månaders gofika eftersom vi inte gofikar direkt ofta.

  SvaraRadera
 6. I am always searching online for storys that can accommodate me. There is obviously a multiple to understand about this. I feel you made few salubrious points in Attributes moreover. Detain busy, awesome career! sage espressomaskin

  SvaraRadera