måndag 4 februari 2019

Jämförelsepriser

Om någon skulle frågat mig för några år sedan om jag tittade på jämförelsepriser när jag handlar livsmedel skulle jag skaka på huvudet. Detta förträffliga jämförelsetal är fantastiskt, jag undrar om det är lagstadgat eftersom det finns i alla butiker och på i princip alla varor jag sett(?)

Vi konsumenter gynnas att jämföra kg/l/g vikter. Jag brukar utföra nedan steg för steg när jag går utanför min komfortzon och köper ett nytt livsmedel.

1) Jämförelsepris, t.ex Eldorados russin 40kr/kg vs sun-maid russin 71kr/kg eller Champinjoner i lösvikt för 37kr/kg vs i förpackning 59kr/kg.
2) Innehållsförteckning - för russin inte så relevant, men för t.ex skräckexempel färdiga guacamole med 1% avokado, det borde inte ens vara lagligt marknadsföra som guacamole.
3) Förpackning - värderar lågt, om champinjonerna är förpackad i transparens fryspåse eller en chanel kartong kvittar.
4) Ursprungsland - relevant beroende på produkt, köpa saft som framställts i Brasilien är ju inte rationellt.
5) Smak - svårt att utvärdera om jag aldrig testat produkten

Nedan champinjoner från Polen klass 1.
Blir lätt lurad av det röda priset, dock den gula texten som avslöjar det göttiga.


8 kommentarer:

 1. Älskar JMFpriser. Allt blir så tydligt och rätt beslut kan tas. Det är lixom facit på många av butikernas lur.

  SvaraRadera
 2. Jag kollar också jmf-priser då jag är skitkass på att veta vad saker och ting kostar. Jag har ett uselt sifferminne. Säkerställer i alla fall att jag hittar det billigaste alternativet i just den affären.

  SvaraRadera
 3. Eller min personliga favoritstörning, kaffepaket som börjar komma i 450g förpackningar. Man tar för givet att allt kaffe är i 500g, men nej nej. 10% extra lång näsa rakt ner i vinstfickan på kaffedirektörn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror Garants ekokaffi är i 500g. Det är gott och billigt. Billigare än finmärkeskaffe på rea.

   Radera
  2. När vi ändå är inne och diskuterar kaffe. Den produkt kafe har högst marginal på, måste vara kaffe. En förpackning 450g Zoega på Willys extrapris 30kr/förpackningen ger en kostnad per kopp på ca 0,46kr/kopp. På espresso house får en punga ut 35kr för bryggkaffe, tala om 90% TB på produkten. Du betalar inte för kaffet utan för att få vistas i lokalen och "upplevelsen".

   Radera
 4. Japp, det finns en lag. https://www.konsumentverket.se/globalassets/artikel/vagledning-om-prisinformation_120217-konsumentverket.pdf
  Instämmer med IGMR, älskar också jämförpriser.

  SvaraRadera