torsdag 7 februari 2019

Försvara FIRE

Det riktas emellertid kritik mot FIRE rörelsen, det ifrågasätts att vad skulle hända om alla blev ekonomiskt fria och lallade runt likt Mr Bean, vem skulle ta hand om våra äldre, sopa gatorna, sitta i receptionen, avverka sömnpiller möten i gråa konferensrum osv. Andra (John skogman) menar att livet blir tråkigt med sparande och uppskjuten konsumtion. Risken att leva ett själslöst ekorrliv i 40år är det dock få kritiker bemöter, för senast jag kollade är det bara pappaspärlor som klarar försörja sig på sin pärl-dröm.

Nåja, nu senast läste jag kommentarer från kritikerna som lyfte fram risken att det införs förmögenhetsskatt, högre skatt på kapitalinkomst och borttagning/förändring av ISK. Förslag som de nya Reformisterna driver och som kritikerna hävdar slå hål på drömmen om ett liv i frihet.

Utdrag ur partiprogrammet

"Höjda och enhetliga kapitalskatter (mål: 30% oberoende av investeringsslag) (stadigvarande inkomstförstärkning för staten + 10 miljarder)."

"Utreda och genomföra en förmögenhetsbeskattning, något som förutsätter genomdrivande av begränsningar av internationella kapitalrörelser. En ambition om att indriva 1 procent av nationalförmögenheten, dvs cirka 200 miljarder (c:a 20 procent av statens skatteintäkter) årligen är ett första steg."

Ovan förslag tolkar jag som att ISK med sin låga schablonskatt skulle försvinna, således aktieutdelningar kommer beskattas med 30% samt försäljning av aktier/fonder (4% regeln) beskattas med samma %. Och att förmögenhet på banken, fastighet och aktier årligen beskattas med 1%.

Låt mig då bemöta detta om det någon gång under vår livstid (före utlösning av tjänste/allmän -pension) skulle bli verklighet.

INTRO
Du har bara varit fri i 2år, får aktieutdelningarna om 20 000:-/mån isk-skatt och inflationsjusterat. Vänsterfalangen inför ovan förslag och du får se dina utdelningar minska med 30% plus minskad förmögenhet med 1%/år. Dina utdelningar minskar med 6 000:-/mån plus beskattning av kapital i aktier och fastigheter (6msek + 3msek fastigheter) minskar kapitalet 90 000/år. Således har du 12 500kr/mån kvar att leva för. Men du kan gå vinnande ut ur denna strid, med lite backup planer, och den största styrkan vi FIRE människor har - förmågan att anpassa och hacka livet

PLAN A
Minska dina utgifter och anpassa dig efter den nya utgiftsnivån.

PLAN B
Återgå till din karriär som heltidsarbetande under några år för att täcka upp gapet (GAP-Analys på bizniz språk) alternativt skaffa dig ett sidehustle/extrajobb. Du blir inte oanställningsbar bara för du varit borta från slaveriet några år. Denna syn får en höra allt för ofta, har man en lucka i CV utan att kunna förklara tror folk att arbetsgivare inte kommer anställa dig.

PLAN C
Flytta till Portugal, de första fem åren gäller svenska skatteregler enligt skatteavtalet mellan Sverige och Portugal men efter det gäller nedan förmånliga villkor
 • Låg skatt på pension
 • Ingen förmögenhetsskatt
 • Ingen arvsskatt
 • Fastighetsskatt 0,4-0,8%
 • Reavinst på permanentboende i Portugal är skattefri om ägaren återinvesterar i ny permanentbostad i Portugal eller annat EU-land.
 • Räntor beskattas med 10% från Sverige
 • Utdelningar beskattas med 10% från Sverige 


5 kommentarer:

 1. Som du skriver. FIRE communityt består av crafty och företagsamma människor som redan har anpassat sig. Det kan man göra en gång till eller alternativt återgå i arbete. Som det sagts förut är det värsta som kan hända att man är tvungen att göra det alla andra gör hela sitt liv, lönearbeta.

  Dessutom skall nämnas att de flesta FIRE människor arbetar efter sin "pensionering" med egna inkomsbringande projekt och side hustles. Det är få som bara ligger och latar sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, de behöver dessutom inte känna någon stress att de projekt de sysselsätter sig med inbringar någon inkomst. Har en lyckats spara halva lönen under 8år tror jag personen är driftig nog att fortsätta med diverse projekt och målsträvan.

   Radera
 2. Spöstraff ska vi ha som försöker ta ansvar för vår egen ekonomi!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men verkligen. Sverige behöver fler människor som lever från lön till lön.

   Radera
  2. Människor ska till övervägande del vara beroende av staten för sitt uppehälle, endast då blir de följsamma, lättstyrda och villiga att rösta på det parti som lovar mest till dem själva. Om dessa människor inte finns i Sverige - inga problem: vi ser till att få hit dem så att de som lovar mest blir de som styr landet.

   Radera