torsdag 26 mars 2020

Tuffa tider

Det är tuffa tider ute i världen. Kraftiga begränsningar att rör sig fritt. Ekonomin drabbas hårt. Människor förlorar jobbet. Folk får svårt betala räkningar. Företag läggs ner.

Avslutat konsultuppdrag
Som konsult är du alltid utsatt att bli av med ett uppdrag eller inte få det förlängt. Förra veckan blev mitt uppdrag avslutat med kort varsel pga rådande omständigheter i världen.

Det har alltid legat med i min kalkyl att uppdrag kan avslutas och att jag då står utan intäkter till aktiebolaget. Därvid har jag alltid varit noga med att bygga upp en buffert i aktiebolaget för att fortsatt kunna ta ut lön i flera månader då jag står utan intäkter.

Korttidspermittering
Riksdagen har tagit fram ett program för korttidspermittering av anställda. Först trodde jag inte att egenföretagare som är anställda i AB omfattades av reglerna. Men igår kom nyheten att tydligen gör även dem det. Reglerna innebär att staten betalar delar av totala lönekostnaden (lönen+arbetsgivareavg)

Det innebär för mig följande.

Bruttolön: 42 000:-
Nettolön: 31 000:-
Arbetsgivaravgift: 13 196:-

Totalkostnad lön: 55 196:-

Avdrag staten: 53% av kostnaden =29 253

Totalkostnad för bolaget: 25 943:-

Det innebär att aktiebolaget behöver enbart betala 25 943:- för att jag ska kunna netto plocka ut en lön på 31 000:-.

Börsen
Det är stökigt på börsen, den går som en jo-jo men vi kan konstatera OMX30 ner ca 24% iår. Jag har faktiskt inte loggat in på Avanza på flera dagar, men jag tror min portfölj går ungefär i linje med Stockholmsbörsen.

Psykologiskt berör det mig lite att se ill-röda siffror. Men jag har främst sett det som möjligheter att komma in billigt. Jag har passat på att köpa en del, nu inväntar jag mer likvida medel för att fylla på i främst Avanza Zero och Global.

Det dras in utdelningar tvär över hela börsen, det är också utdelningar som sänks. Det är ett bra stress test för utdelningsbolagen jag investerat i. En del av bolagen har delat ut pengar i +20år, vilka bolag kommer bryta denna trenden nu?

Är det då tryggare leva på utdelningar eller vara anställd? Jag upplever att många bolag värderar aktieägarna högre än anställda, och vi enbart ser på kostnaden för anställda jämfört med vad vissa bolag delar ut varje år är det en enorm skillnad. Vad som däremot talar för tryggheten i anställning är att regering som i detta fall kan supportera med korttidspermittering, du har möjlighet till A-kassa om du blir arbetslös etc.

I slutändan ser jag nog ändå att en anställning är tryggare inkomst än utdelningsinvesterare.

Om en lever på utdelningar gäller det ha marginal samt använda sig av styrkekortet att vara duktig på att leva bra på lite medel.


Nu blir det iväg till affären och jaga efter jäst till kommande brödbakning
6 kommentarer:

 1. Rätt mindset. Förresten - jäst. Jag köpte ett gäng påsar torrjäst för ett par månader sedan när jag började bunkra upp. Vad är din take på torrjäst? Jag märker ingen större skillnad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Torrjäst slut i varenda butik jag besökt. Däremot finns det gott om färsk jäst. Så ingen kris direkt.

   Radera
 2. F-lediga läraren26 mars 2020 12:42

  Kan svara på jästfrågan, torrjäst är jag nästan helt säker på är frystorkat. Inga problem för de små krabaterna att "överleva" detta, det är som att de går in i vilostadie och när de sedan blöts upp kickar de igång. Läs bara på förpackningen hur mycket torrjäst som motsvarar blötjäst. Kan även säga att det går utmärkt att frysa in blötjäst om man inte använder allt. Använder jag 1/2 pkt brukar jag frysa in resten och sen ta fram och tina i kyl till nästa gång. Jäser precis likabra som färsk. Nu kanske man inte sparar asmycket pengar på att inte slänga 1/2 pkt jäst men... Jag gillar känslan av att inte slänga mat :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra tips! Jag har både gjort som på paketet men även bara "tjoffat i" jästen utan att det ska stå till sig. Funkar fint båda.

   Frysen tar jag som sagt till mig. Vi fryser mycket men jäst har vi icke testat.

   Radera
  2. Tack bra tips. Jag har vid något tillfälle använt kylskåpsgammal jäst ca 2månader efter utgångsdatum och tyvärr var effekten noll. Den luktade dock helt ok. Nu ska jag frysa in dem istället!

   Radera
 3. Jag älskar den här bloggosfären. Bagarn har precis målat upp vad som för gemene svenne banan måste vara att betrakta som en personlig katastrof - avslut uppdrag. Men vi diskuterar livets väsentligheter - bakning. Pane et pacem.

  Jag är inte ett dugg orolig för dig Bagarn. Och vad gäller de inställda/minskade utdelningarna tycker jag att det på något vis är fint att företagen drar sitt strå till stacken. Eller som Maggan säger: "Om företag somanvänder exempelvis korttidspermettering, där ju skattebetalarna står för 40% av lönekostnaden, planerar för stora utdelningar och bonusar så är det klart att det sticker i ögonen och undergräver förtroenden." Det är ju inte 4life, till skillnad från vår livsstil och sparhorisont.

  SvaraRadera