torsdag 26 mars 2020

Tuffa tider

Det är tuffa tider ute i världen. Kraftiga begränsningar att rör sig fritt. Ekonomin drabbas hårt. Människor förlorar jobbet. Folk får svårt betala räkningar. Företag läggs ner.

Avslutat konsultuppdrag
Som konsult är du alltid utsatt att bli av med ett uppdrag eller inte få det förlängt. Förra veckan blev mitt uppdrag avslutat med kort varsel pga rådande omständigheter i världen.

Det har alltid legat med i min kalkyl att uppdrag kan avslutas och att jag då står utan intäkter till aktiebolaget. Därvid har jag alltid varit noga med att bygga upp en buffert i aktiebolaget för att fortsatt kunna ta ut lön i flera månader då jag står utan intäkter.

Korttidspermittering
Riksdagen har tagit fram ett program för korttidspermittering av anställda. Först trodde jag inte att egenföretagare som är anställda i AB omfattades av reglerna. Men igår kom nyheten att tydligen gör även dem det. Reglerna innebär att staten betalar delar av totala lönekostnaden (lönen+arbetsgivareavg)

Det innebär för mig följande.

Bruttolön: 42 000:-
Nettolön: 31 000:-
Arbetsgivaravgift: 13 196:-

Totalkostnad lön: 55 196:-

Avdrag staten: 53% av kostnaden =29 253

Totalkostnad för bolaget: 25 943:-

Det innebär att aktiebolaget behöver enbart betala 25 943:- för att jag ska kunna netto plocka ut en lön på 31 000:-.

Börsen
Det är stökigt på börsen, den går som en jo-jo men vi kan konstatera OMX30 ner ca 24% iår. Jag har faktiskt inte loggat in på Avanza på flera dagar, men jag tror min portfölj går ungefär i linje med Stockholmsbörsen.

Psykologiskt berör det mig lite att se ill-röda siffror. Men jag har främst sett det som möjligheter att komma in billigt. Jag har passat på att köpa en del, nu inväntar jag mer likvida medel för att fylla på i främst Avanza Zero och Global.

Det dras in utdelningar tvär över hela börsen, det är också utdelningar som sänks. Det är ett bra stress test för utdelningsbolagen jag investerat i. En del av bolagen har delat ut pengar i +20år, vilka bolag kommer bryta denna trenden nu?

Är det då tryggare leva på utdelningar eller vara anställd? Jag upplever att många bolag värderar aktieägarna högre än anställda, och vi enbart ser på kostnaden för anställda jämfört med vad vissa bolag delar ut varje år är det en enorm skillnad. Vad som däremot talar för tryggheten i anställning är att regering som i detta fall kan supportera med korttidspermittering, du har möjlighet till A-kassa om du blir arbetslös etc.

I slutändan ser jag nog ändå att en anställning är tryggare inkomst än utdelningsinvesterare.

Om en lever på utdelningar gäller det ha marginal samt använda sig av styrkekortet att vara duktig på att leva bra på lite medel.


Nu blir det iväg till affären och jaga efter jäst till kommande brödbakning
8 kommentarer:

 1. Rätt mindset. Förresten - jäst. Jag köpte ett gäng påsar torrjäst för ett par månader sedan när jag började bunkra upp. Vad är din take på torrjäst? Jag märker ingen större skillnad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Torrjäst slut i varenda butik jag besökt. Däremot finns det gott om färsk jäst. Så ingen kris direkt.

   Radera
  2. Jag är så upphetsad att min man är tillbaka efter att han lämnade mig för en annan kvinna. Min man och jag har varit gift i ungefär 7 år nu. Vi är lyckligt gift med två barn, en pojke och en flicka. För tre månader sedan började jag märka något märkligt beteende från honom och några veckor senare fick jag reda på att min man träffar någon. Han började komma hem sent från jobbet, han bryr sig knappast om mig eller barnen längre. Ibland går han ut och kommer inte ens hem igen i cirka 3 dagar. Jag gjorde allt jag kunde för att rätta till det här problemet men helt till ingen nytta. Jag blev mycket orolig och behövde hjälp. När jag surfar på internet en dag kom jag på en webbplats som föreslog att Dr. OGUNDU kan hjälpa till att lösa äktenskapsproblem, återställa trasiga relationer och så vidare. Så jag kände att jag borde pröva det. Jag kontaktade honom och berättade för honom mina problem och han berättade för mig vad jag skulle göra och jag gjorde det och han gjorde en besvär för mig. 24 timmar senare kom min man till mig och bad om ursäkt för de fel han gjorde och lovade att aldrig göra det igen. Sedan dess har allt återgått till det normala. Jag och min familj bor tillsammans lyckligt igen .. Allt tack till Dr. OGUNDU. Om du har problem kontaktar du honom så garanterar jag att han hjälper dig. Han kommer inte att göra dig besviken. Skicka e-post till honom på: drogunduspellcaster@gmail.com
   1. Ta med din pojkvän tillbaka
   2. Ta med din man tillbaka
   3. Ta med din fru tillbaka
   4. Ta tillbaka din flickvän
   5. Vinn lotteri
   6. befordran på kontor
   7. hjälper dig att bli gravid
   8. Komplett botemedel mot alla slags sjukdomar
   9. äktenskapsengagemang och så många fler.
   (e-post: drogunduspellcaster@gmail.com)

   Radera
 2. F-lediga läraren26 mars 2020 12:42

  Kan svara på jästfrågan, torrjäst är jag nästan helt säker på är frystorkat. Inga problem för de små krabaterna att "överleva" detta, det är som att de går in i vilostadie och när de sedan blöts upp kickar de igång. Läs bara på förpackningen hur mycket torrjäst som motsvarar blötjäst. Kan även säga att det går utmärkt att frysa in blötjäst om man inte använder allt. Använder jag 1/2 pkt brukar jag frysa in resten och sen ta fram och tina i kyl till nästa gång. Jäser precis likabra som färsk. Nu kanske man inte sparar asmycket pengar på att inte slänga 1/2 pkt jäst men... Jag gillar känslan av att inte slänga mat :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra tips! Jag har både gjort som på paketet men även bara "tjoffat i" jästen utan att det ska stå till sig. Funkar fint båda.

   Frysen tar jag som sagt till mig. Vi fryser mycket men jäst har vi icke testat.

   Radera
  2. Tack bra tips. Jag har vid något tillfälle använt kylskåpsgammal jäst ca 2månader efter utgångsdatum och tyvärr var effekten noll. Den luktade dock helt ok. Nu ska jag frysa in dem istället!

   Radera
 3. Jag älskar den här bloggosfären. Bagarn har precis målat upp vad som för gemene svenne banan måste vara att betrakta som en personlig katastrof - avslut uppdrag. Men vi diskuterar livets väsentligheter - bakning. Pane et pacem.

  Jag är inte ett dugg orolig för dig Bagarn. Och vad gäller de inställda/minskade utdelningarna tycker jag att det på något vis är fint att företagen drar sitt strå till stacken. Eller som Maggan säger: "Om företag somanvänder exempelvis korttidspermettering, där ju skattebetalarna står för 40% av lönekostnaden, planerar för stora utdelningar och bonusar så är det klart att det sticker i ögonen och undergräver förtroenden." Det är ju inte 4life, till skillnad från vår livsstil och sparhorisont.

  SvaraRadera
 4. Hej, jag är Theresa Williams. Efter att ha varit i förhållande med Anderson i flera år, han slöt mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, Jag bad honom med allt, jag lovade men han vägrade. Jag förklarade mitt problem till min vän och hon föreslog att jag snarare skulle kontakta en stavhjul som skulle kunna hjälpa mig att förtrolla för att få honom tillbaka men jag är den typ som aldrig trodde på stava, jag hade inget annat val än att prova det, jag skickade med trollstavarna, och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara okej innan tre dagar, att mitt ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade trollformeln och överraskande under den andra dagen, det var runt 16:00. Min ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom. Det var så vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att alla jag känner som har ett problemproblem, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfulla stavskärmaren som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e-postadress: {drogunduspellcaster@gmail.com} Du kan skicka e-post till honom om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.
  1) Älska trollformler
  2) Lost Love Spells
  3) Stoppa skilsmässor
  4) Giftermål
  5) Graviditet spell
  6) Uppdelningar
  7) Dödsförtroll
  8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
  9) vill tillfredsställa din älskare
  10) Lotteri
  Kontakta denna fantastiska man om du har problem för en varaktig lösning
  genom {drogunduspellcaster@gmail.com}

  SvaraRadera