tisdag 11 juni 2019

Inkomstflöden

I det här inlägget tänkte jag fokusera på inkomster. Under de senaste åren har jag blivit bättre på att utveckla nya aktiva och passiva intäkter, både genom smarta karriärsteg, investeringar och hitta nya sätt att tjäna pengar på

För att visualisera ser numera min intäktsmodell ut enligt följande 

Konsultande via eget AB
Det här är den absolut största inkomstkällan. Efter väldigt mycket research om att driva egen som konsult bestämde jag mig för att testa. Möjligheterna att skatteoptimera och välja själv hur pengarna i bolaget ska fördelas (lön/tjänstepension/utdelning/investeringar i KF) är en enorm hävstång jämfört med vanlig anställning. I min nuvarande livssituation har jag råd att ta lite risk då konsultande alltid innebär en sämre trygghet än en vanlig tillsvidareanställning. Jag verkar i en bransch med främst heltidsuppdrag som sträcker sig minst 6mån.

Som ni noterar kan jag i praktiken efter 1år konsultande med nuvarande utgiftsnivå leva på det kapitalet i ca 3år före jag behöver jobba igen (11 500:- i utgifter/mån). Nu investerar jag kapitalet i utdelningsportföljen samt en del i Avanza Global för att säkra min framtida frihet, men inkomsterna kan inte mäta sig med en vanlig anställning. 

Aktieutdelningar
Utdelningarna från min utdelningsportfölj växer stadigt och genererar ett konstant passivt inkomstflöde. Snöbollen kommer fortsätta växa när jag kontinuerligt ökar på innehaven med fler aktier. Nuvarande genomsnitt får jag utdelning om ca 5% av det investerade kapitalet. 

Uthyrning av bilen
Vi nyttjar ganska sällan bilen men vill ändå behålla friheten att kunna ta oss sig till platser utan vara beroende av kollektivtrafik. För att generera lite extra pengar hyr vi ut bilen via Snappcar , det är en uthyrningssajt där du kan hyra ut din bil till andra privatpersoner. Bilen blir helförsäkrad av IF under uthyrningsperioden, och hyrestagaren betalar för försäkringen. Ett mer detaljerat utlägg om mina erfarenheter av Snappcar kommer i separat inlägg. 

Hyra ut grejer via Hygglo
Har du grejer som du sällan använder? Hyr ut grejerna via Hygglo. Under något års tid har jag hyrt ut campingutrustning till folk i närområden. Det har varit främst åt utländska studenter som kanske inte vill skaffa egen utrustning för en kort vandringstur. Det finns dock allt från släpkärror, bilhammare, kameror, elektronik osv som är efterfrågat av konsumenter att låna. 

Juicer - hämta/ladda elscooters
Emellanåt hämtar jag upp elscooters i närområden och laddar över natten för att ställa ut morgonen efter. Mer info finns att läsa i detta inlägget

Cashbacksidor
Tipsad av IGMR, nyttjar jag de gratis erbjudande som dyker upp på diverse cashback sidor. Exempelvis att ta en gratis-prenumeration på DN för 65kr i cashback (skattefritt) för att sedan säga upp den efter någon vecka.


Det kan diskuteras huruvida det är lönsamt för mig att hålla på med små sidegiggs som genererar väldigt lite intäkter (förhållande tid/energi) jämfört med om jag skulle jobba några timmar extra på konsultande-uppdraget. Som med aktier föredrar jag att inte lägga alla ägg i en och samma korg, och varje krona räknas. En dag kanske jag står utan uppdrag och då är en tusen extra från sidgiggs väldigt välkommet. 

Hur ser er intäktsmodell ut? 

7 kommentarer:

 1. Många inkomstströmmar - drip drip. Och verkligen snyggt jobbat med AB´t. Det ger mig tankar för framtiden, både för mig och fru IGMR. När vi ses i midsommar måste vi snacka vidare om detta.

  Min intäktsmodell utgörs av lön i grunden. Det kryddar jag med mystery shopping, cashback, affiliate, konsumetpaneler (live, inte på mobilen), utrensning/försäljning och allt annat jag kan få händerna på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just ja - snappcar har jag börjat med tack vare dig. Hygglo funderar jag på. Har en ny bordssåg och kapsåg som bara står.

   Radera
  2. Snyggt jobbat. Många bäckar små. Nu ser jag mitt ”extraknäck” konto på Avanza växa tack vare dessa sidegiggs. Kul att utbyta tips.

   Radera
  3. Just ja - jag skriver content också. Herregud det börjar bli svårt att komma ihåg allt.

   Radera
 2. Vaaa, ska ni hänga i midsommar, utan mig snif? Jag skojar såkart, har redan planer (sa jag stolt sårat och ljög) och vi är mitt i flytt. MEN vad trevligt ni kommer att få. Och Bagarn, du vet att jag är din första betalande elev i bolagsskolan för det här måste jag lära mig.

  SvaraRadera
 3. Snyggt jobbat. Det ger stor effekt med många bäckar små! Gjorde en snabb uträkning och har dragit in lite över 40k i sidoinkomster år (årets första 6mån) utöver jobblönen och avkastningen på investeringar. Gården står för drygt hälften och resten kommer från massa olika smågrejer som traderaförsäljningar, röstmottagarjobb, cashback osv osv. Vi får se om vi kan hålla tempo resterande 6mån av året och dra in lika mycket till. Vem vet. :)

  SvaraRadera