lördag 1 juni 2019

Gå i pension vid 24

Lyssnade på en intervju med Mike Rosehart från Kanada som gick i pension vid 24års ålder. Genom extremt sparande med en sparkvot om 90% har Mike lyckats gå i pension väldigt tidigt i livet.

Vad är hans tips för att lyckas?

Grundläggande: Förstå vad FIRE är och den "enkla matematiken" bakom
Om du investerar 10kr kommer denna tia generera passiv inkomst om 40öre varje år i all evighet. The simple math finns att läsa om här. 

Fundera över vad din tid är värd och vad du tycker om att göra
Om en inte tycker om att odla mat men gillar jaga priser, då är det bättre lägga tiden på hitta billig mat genom t.ex kika annonsblad varje vecka.

Minskade kostnader betyder inte mindre lycka
Människor tror att bara för en reducerar kostnader blir en mindre lycklig. Om man experimenterar lite med det kommer en inse att minskade kostnader till och med bidrar till ökad lycka . Exempelvis istället för att ta bilen 2km till affären varannan dag, testa att gå eller cykla, få frisk luft och motion på köpet. I långa loppet kommer du må bättre.

Fundera över den verkliga kostnaderna för ett köpbeslut
Är en ny TESLA värd 8år av löneslaveri 8-17? Det är upp till individen, och för många är det säkerligen värt det.

Materialism är den lägsta faktorn som påverkar lyckonivåerna
Rankingen visar att materiella ting påverkar lyckonivåerna minst, varaktigheten är kort. Det är isåfall bättre att spendera pengarna på upplevelser som ger en längre varaktighet. Sparande har också en positiv påverkan på lyckonivåerna, genom ekonomisk trygghet och en känsla av "framgång", att se något utvecklas. Den ger en liknande kurva som materiella ting men den faller inte tillbaka till "baseline" utan fortsätter växa.3 kommentarer:

  1. Bra tankar, viktiga slutsatser. Särskilt den sista. Investera i erfarenheter, i kunskaper, i historier att berätta. Prylar är aldrig investeringar, de är en börda som håller en fast och de betalar inte sin hyra.

    SvaraRadera
  2. Verkligen! Det borde fler inse, allt för många sitter fast i prylar.

    SvaraRadera
  3. Pension vid 24 är hardcore. Detta med mindre kostnader = mindre lycka är verkligen att bedra sig. Krydda med finurlighet och ett mål så blir det gött.

    SvaraRadera