torsdag 27 juni 2019

Ekonomiskt frihet handlar inte bara om tidig pension

Återkommande läser jag i media eller på bloggar där kopplingen spara till ekonomisk frihet och tidig pension förs samman. Den kopplingen stämmer naturligtvis, men friheten kan innebära så mycket mer än att helt sluta jobba på sitt 8-17 jobb för att gå i pension.

Scenario

John, 32 år boendes i Jönköping. Hans stora passion i livet är radiostyrda bilar. Han meckar med bilarna på helgen och deltar i ett par svenska tävlingar per år. De stora vinstpengarna finns i Asien, sporten är gigantisk i Korea och Thailand, dessvärre har John varken råd eller vilja att bosätta sig eller utomlands.

Efter gymnasiestudierna börjar John studera till elingenjör på KTH. Efter fem års heltidsstudier tar han examen och ställer sig redo för arbetsmarknaden. En förhoppning om att jobba som mekaniker för en stor tillverkare av radiostyrda bilar är målet. Tyvärr läggs den enda svenska tillverkaren ner sin verksamhet och John hamnar på Scania som konstruktör för skruvar och muttrar.

John blir deprimerad på jobbet och undrar om detta är livet? Jobba med något som inte är ens passion. Han vill ha friheten kunde välja själv.

Efter ett par år på Scania kommer John över MMM blogg och blir frälst. Han ställer om sin livsstil med en uthållig sparkvot om 75%. Efter ytterligare 8 år på kontoret är John fri och bestämmer sig för att sägs upp sig och satsa på sin hobby - att tävla och mecka med radiostyrda bilar i den utsträckning han önskar. Detta får John att känna "flow" och glädje varje dag han vaknar, att få arbeta med sin hobby, även om det ger kanske maximalt 1000kr/månad täcks resterande utgifter upp med passiv inkomst från investeringar.

Scenario visar på kraften och möjligheterna som öppnar sig med ekonomisk frihet.
8 kommentarer:

 1. Bra poäng, media vill alltför ofta tala om och berätta vad som är rätt eller fel. Men även se till att ingen är för extremt i landet lagom. Finns ju betydligt mer här i livet än bara jobba som ger mening tyvärr glöms livet lätt bort i alla denna hets och jagande av status/materiella, få hinner överhuvutahet ej reflektera kring hur de vill att livet ska vara och kör endast på som de alltid gjort när den vanliga pensionen börjar närma sig finns risken att det blir en stor tomhet då den mesta av tiden förrut bestod av jobb.

  Ännu en viktigare aspekt är att vi människor måste få rätt att leva som vi vill utan att staten/media/samhället ska få oss att gå likt flockens beteende mönster.

  Mvh Anonym-m

  SvaraRadera
 2. De flesta bloggar inom området tycker jag har en vettig syn på ekonomisk frihet, medan mediapersoner verkar ha fått en del om bakfoten. Vet inte om de inte fattar eller om de medvetet presenterar det på ett populistiskt sätt. Hel eller delvis ekonomisk frihet ger ju så många möjligheter att ägna tiden åt det man själv vill. Någon kanske älskar trädgård och växter och kan då ta säsongsarbete inom den branschen. Är man intresserad av träning kan man utbilda sig inom det området och jobba några pass i veckan på träningscenter. Bara några exempel på vad man kan göra om man inte är beroende av att dra in en heltidslön år ut och år in.

  Mvh
  I-US

  SvaraRadera
 3. @I-US: "Vet inte om de inte fattar eller om de medvetet presenterar det på ett populistiskt sätt." Det där har jag också funderat på. Mediafolk är nog inte så tappade som de ger sken av i den här diskussionen, men det blir så oerhört tandlöst om de bara ska hålla med. F.ö. Bagarn - är John du?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nå må jag tycka radiobilar är kul, men jag tröttnar för fort. Bakning är nog mer min grej :)

   Radera
 4. Hej!

  Är du intresserad av att din blogg syns i flödet på bloggfeed.se och finansfeed.se? Det är naturligtvis helt gratis!

  Låter det intressant så får du gärna kontakta oss på kontakt@bloggfeed.se så kan vi ta det vidare därifrån!

  Med vänliga hälsningar
  Teamet bakom Bloggfeed

  SvaraRadera
 5. Tänker att det också kunnat vara så, i ett annat scenario, att John hade hittat ett jobb hos en tillverkare av radiobilar där han fått utlopp för en del av sin passion, samtidigt som han blivit så bra på sitt jobb att hans löneutveckling ökade stadigt och han kunde spara massor av pengar. Då hade John kanske inte velat sluta jobba, eller bara kunnat välja att jobba lite mindre för att ändå kunna hålla på med sitt intresse. Vad jag menar är ju att pengar och sparkvot är toppen, men ännu bättre att kunna spara medan man gör något som man gillar :-). Kul blogg! Hälsningar Louise

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut. Det vore det bästa. Men tyvärr finns det väldigt många yrken/intressen där det inte är möjligt försörja sig på, de belyses sällan. Tex Hur bra du än må vara på golf kommer du kanske aldrig tjäna en krona på det för du har inte förutsättningar/genetik/började spela försent osv för att lyckas

   Radera
 6. Jag tycker att insikten om att kunna ha 85 % sparkvot (jag själv har inte nått dit, men menar i Johns fall) är en stor vinst i sig. Det betyder att John också hade kunnat jobba med vad han vill varje år bara ett par månader och sen hålla på med radiobilarna resterande tid direkt. Han behöver då inte vänta 8 år utan kan direkt få njuta av ett bättre liv. Under vägens gång kanske han börjar blogga eller youtuba om bilarna och får en inkomstkälla där som gör att han inte ens behöver jobba de 15 %en

  SvaraRadera