måndag 18 juli 2022

Snart 1år med elbil och 16 000:- i bränslebesparing

 Vem trodde det skulle vara såhär lukrativt att köra elbil jämfört med vanlig fossilbil? Inte jag iaf. 

Nu har det snart gått ett år med elbil, och det kan bara sammanfattas som f a n t a s t i s k t. Varför skaffade vi inte en tidigare? Eller åtminstonde en laddhybrid tidigare?

Jag har i snitt kört 160mil per månad, till en kostnad om i snitt 2kr per kwh x 1,6 per mil = 512kr i bränsle per månad. Jämfört med vår dieselbild som numera är såld låg snittkostnaden under samma period 14,2kr per mil x 160 = 2 272:-. 

Det är en besparing som är svårt att ta in, och äntligen kommer det något nytt på marknaden som möjliggör för människor att kraftigt sänka sina kostnader.

Staten kommer säkerligen börja beskatta elen kraftigare osv men det kommer dröja många år innan det ens är i närheten av fossilbränslepriser. 

Jag tror också människor kommer hitta sätt via t.ex solpaneler som möjliggör att undgå skatter om det skulle bli allt för höga. Det finns redan idag off-grid system som möjliggör laddning av elbil helt kostnadsfritt utan nätavgifter, här är ett exempel på Tesla laddning via off-grid solpaneler

Vi använder Greenly (teckna via mybonus för 300:- återbäring) med timpris, schemalägger elbilsladdning till nätterna då ofta elpriset är lägre.

Hur har bilen fungerat i övrigt? Den är tyst, automatlåda (saknar inte manuell), auto-pilot funktion vid pendling och hittills helt problemfri. Skatten kom med en faktura om 360 KR.

Vi köpte vår Nissan leaf för 210 000:- och numera ligger begagnade priserna på +250 000:- så det har skett en rejäl prisökningar på begagnad marknaden. 

Vad blir nästa steg? 

Vi är helt sålda på elbil men skulle vilja ha en kombi-elbil med stort bagage, längre räckvidd och kraftfull laddeffekt +120kW. Förmodligen kommer vi sälja bilen om något år om det dykt upp något mer intressant på marknaden. Jag har även den eminenta fördelen att kunna ta ut tjänstebil via mitt egna AB som jag ännu inte nyttjat men det kan komma bli aktuellt om rätt modell dyker upp, väldigt förmånligt. 


Räckviddsångest händer ibland :)

2 kommentarer:

  1. Vad gäller för bil i eget AB?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Finns en bra artikel hos Rikatillsammans om det.

      https://rikatillsammans.se/bilkalkyl-tco-kalkyl/

      Radera