torsdag 30 januari 2020

Säljer lägenheten

Vi kommer sälja lägenheten under året. Förhoppningsvis kommer det bli en snabb försäljning med tanke på läge och efterfrågan i området vi bor. Stylingen sköter vi själv, jag har budgeterat ca 6 000:- för inköp av diverse filtar, kuddar, lampor. Sådant vi kan ta med oss till nästa boende. De flesta mäklare skulle ha runt 25 000:- för styling. Rimligt för vissa, orimligt för mig.

Det är inte lätt att hitta rätt pålitlig mäklare till bra villkor. Jag har under förra året träffat flera mäklare och tagit in offerter för att jämföra. Arvodet för att sälja en etta har varit allt ifrån 1,6% till 3% av köpeskillingen.

För att skapa de första mäklarkontakterna använde jag den kostnadsfria tjänsten Hittamäklare.se (affiliate länk). Tre olika mäklare kontaktade mig någon dag efter inskickad förfrågan. Det är en smidig tjänst om en inte känner till vilka firmor i området att kontakta, men framförallt kan du se omdöme om varje mäklare på sidan. Det är främst det jag använder sidan till. Köpare/säljare recenserar mäklaren efter avslutad affär.

Vad har ni för erfarenhet av mäklarkontakter?


9 kommentarer:

 1. Ömsom vin och ömsom vatten är min erfarenhet. Skall vi i framtiden sälja verkar det vara en dominerande mäklare som säljer i vårt område. Många hus går inte ut på marknaden utan de säljs till denne mäklares vip-kunder som budar internt. Får la se hur vi gör.

  Har ni bestämt er?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi kommer gå på en mäklare som har gott omdöme på sajten och ligger på 2,1% i arvode. Många verkar nöjd med han, plus att firman använder en duktig fotograf.

   Radera
 2. När vi skulle sälja så gick vi på mäklarföretaget med bäst fotograf, valde där den trevligaste mäklaren och förhandlade sen arvodet(ingen trappa utan % rakt av på slutsumman). Blev lyckat

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra deal, håller med om att % av slutsumman ofta är det bästa

   Radera
 3. Hej!
  Jag personligen tittar inte enbart på arvode. När vi sålde vår lägenhet för många år sedan hade vi redan börjat att kolla på hus. vi hade därmed träffat flera mäklare och bildat en uppfattning om många av dem Vi valde därför den vi gillar mest som köpare. Han hade ett rimligt arvode så vi körde på det.

  Vi blev nöjda efteråt också.

  Pappa betalar? Bloggen om privatekonomi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intryck och personkemi är jätteviktig, det värderar jag också högt men arvode ska vara rimligt.

   Radera
 4. Hej!
  Jag sålde min lägenhet i höstas, bor i en mindre stad och hittade en mäklare som hade fast arvode på 35000:- dessutom vansinnigt trevlig. Ingick även 15 timmar juristhjälp i priset. Kontaktade flera mäklare för offerter, det var spridda skurar kan man lugnt säga.

  SvaraRadera
 5. Hittamäklare.se vill jag varna för! Vi fick mäklare från tre olika företag som alla var mer eller mindre katastrofer. Trots att vi övertydligt förklarade de speciella förhållanden som rådde, särskilt att det troligen skulle vara svårsålt så blev de överrakade av verkligheten.

  De hittade inte till adressen vid första besöket (som är tydligt utmärkt i alla gamla kartor och nya appar)
  De begärde en tid att ses, vi skyndade oss dit (var tvungna att ta ledigt från jobbet) för att sen själva dyka upp en dryg timme efter avtalad tid, utan att höra av sig
  De värderade till ca hälften mot vad mäklarna med lokalkännedom (som vi sen valde en av) värderade (och priset gick upp ytterligare därifrån)
  De gjorde allmänt osäkra intryck. Hade ingen kunskap om området, ställde "yxskaftsfrågor" och en var definitivt otrevlig.

  Så om lägenheten inte är en lättsåld "Södermalmsvåning med balkong, kakelugnar och massor av charm" rekommenderar jag att ni tar en mäklare som kan området och ev redan har ett register med intresserade köpare.

  SvaraRadera