söndag 23 juni 2024

Renovering av "Grythyttan" stolar

 Med stor inspiration från IGMR's DIY projekt med trädgårdsgruppen "Grythyttan", har jag gett mig på samma projekt. Under senaste veckorna har jag haft trädgårdsmöbler bevakning på Marketplace och Blocket. Häromdagen dök det upp ett Grythyttan look-a-like set för 1500kr i närområdet. Iväg och hyra släp via Freetrailer, någon timme senare var trädgårdssetet redo för renovering. 

Bra grundskick på bord och stolar

Slipning och målning

Efter att ha frågat ett par blocket annonser vilken olja och färg som används till stolarna, kom jag fram till att trä:et ska oljas in teakolja och stålstommarna målas i mörkgrön RAL 9012 för att få den look vi var ute efter. 

Teakoljan inhandles på Hornbach för 129kr, märkte ingen skillnad på resultatet mellan den och Hedins olja. Således kan jag rekommendera Hornbach olja, som är bättre prissatt. Den mörkgröna metallacken från Hammerlite köptes via Amazon för 229kr, ca 100kr billigare än hos Hornbach. 


Slipning pågår

Inoljning (teakolja)Åtgärda knarrande stolar

Ett par av stolarna knarrande när man gungade på dom. Detta åtgärdades genom att öppna plastlocket till röret, spraya in WD-40 och vända på stolen några minuter. Därefter var den helt knarr-fri. Älskar DIY. 

Detta hålet i röret användes för att smörja upp maskineriet

Resultatet

Vi blev mycket nöjda över resultatet, över förväntan. Det är ett rejält lyft jämfört med skicket när vi köpte möblerna. Ekonomiskt var det också ett väldigt bra projekt som kostade oss 1500kr inköp möbler + 229kr lack + 129kr olja = 1 858:-. Speciellt om man jämfört att ett nytt grythyttan trädgårdsset går över 25 000:- och ett begagnat för 10-15 000:-. Ett projekt jag förmodligen inte skulle gett mig på om jag inte var föräldrarledig. 

2 kommentarer:

  1. Blev himla fint det där Bagarn! Snyggt med den gröna och slitstarka färgen. Jag körde själv Biltemas svarta rostskyddsfärg och den har suttit helt ok. Tror dock att dina kommer hålla sig finare längre.

    SvaraRadera