lördag 6 mars 2021

Stambyte, uthyrningar och elräkningar

Det går en tid mellan inläggen här på bloggen, det har varit fullt upp med husrenovering sista månaderna och ingen direkt feeling att skriva på blögga. Kanske blir ändring under vår/sommar.

Vad har hänt sedan sist?

Stambyte

Vi fortsätter ägna stor del av vår fritid på husrenovering. Senaste månaderna har vi gjort stambyte i källaren. Gamla betong och gjutjärns -avloppsrör från 50-talet har bytts mot nya fräsch i plast. Rostade vattenrör har bytts mot nya PEX vattenrör. Allting utan en rörmokare som både är dyr, sällan kommer i tid, och lägger på 50-300% på materialpriset. 

Vi har kompetenshöjt oss, och det är väldigt tillfredställande att göra saker och ting själv, med resultatet som följer, WIN på alla plan. 

En indikation vad detta arbetet skulle kosta om vi skulle anlitat hantverkare, ca 60-70 000:-.

Vår nota ser ut att landa på totalt 13.000 för stambyte ink alla nya rördelar till nytt badrum i källaren också. 

Bilning pågår.

Betongrör identifierad, såg fina ut


                                                            Ny golvbrunn i plast installerad


Nya plaströr på plats, dag/spillvatten separera i huset inför framtida byte mot kommunledningen

Grovbetong + flytspackel, nästa steg är golvfärg.Uthyrningar via Hygglo

IGMR tipsade om ett mer passivt uthyrning av saker via Hygglo. Genom att ha ett skåp tillgänglig 24/7 utanför ens bostad går det att sköta uthyrningar utan några krånglig och tidskrävande överlämningar. 

Därvid slog jag slag i saken och bygga en enkel låda av restvirke från renoveringen, med beslag jag köpte för under 100kr på Biltema. 


Bygget påbörjat


Anpassat för största verktyget - bilningshammaren


KLART!El-räkningen

Sedan månaderna har elpriset stuckit iväg pga av kylare klimat. Nu är det snart dags för oss att göra vår årlig elhandels-jämförelse för eventuellt byte till en billigare handlare. 

Vi gör alltid en sökning hos Elskling (affiliate) för att hitta billigaste elavtalet. Hittills har vi alltid tecknat rörligt. 

Ett tips om ni avser teckna bindande elavtal, teckna på sommaren då elpriset ofta är lägre (även 1års priserna är ofta lägre).


Trevlig helg!

11 kommentarer:

 1. Bra jobbat!
  Den där lådan är typ exakt en sådan jag tänkt att bygga och förvara vikter i för utegym :p

  /Arbetsplanen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!, och lycka till med bygget :)

   Radera
  2. Tackar! :-)

   Drar en chansning här (du är ju bara en simpel bagare), men i och med att du håller på med källaren (där fukt är en essentiell del) kanske du kan ge mig några tips här.

   Utöver utegym har vi tänkt ha ett litet innegym på övervåningen med endast lätta vikter. Vet att det inte är optimalt med gym på övervåning, varför endast lätta vikter kan användas där. Det är trägolv i det rummet också.
   Vi har tänkt ha någon form av skyddsmatta i hela rummet. Problemet verkar vara att fukt kan bli inkapslat mellan en klassisk ljuddämpande träningsmatta (av t.ex. EVAfoam) och trägolvet. Kan man komma förbi detta på något vis (förutom att lyfta bort mattorna och vädra efter varje användning)? Exempelvis om vi lägger en plastduk/vattentät duk eller nålfiltsmatta mellan trägolv och träningsmatta?

   /Arbetsplanen

   Radera
  3. Hallå! Vi har ett liknande problem i källaren. Oisolerat betonggolv där fukten måste kunna vandra + gym med mjuk mattbehov.

   Vi har köpt en matta likt nedan fast på Bauhaus. Den höjer upp och tillåter att fukt vandrar. När vi tränar har vi våra mjuka träningsmattor på golvet. När vi är färdiga ställer vi dem mot väggen om vi kommer ihåg. Det har fungerat klockrent i fyra år nu.

   https://www.kilandsmattor.se/balkongmatta-och-altanmatta-mellangra.html?gclid=CjwKCAiAkJKCBhAyEiwAKQBCki8uDCPZbNG9ZvMUJlv15eq3Ye_nvMiGqgMBA4ID_AGXXPbW0TXETxoCuF8QAvD_BwE&gclsrc=aw.ds

   Radera
  4. Ett annat alternativ kan vara golvplattor från Jula som ventilerar, med matta ovanpå det.

   https://www.jula.se/catalog/tradgard/utemiljo/golvplattor-och-mattor/golvplattor/golvplattor-374036/

   Radera
  5. Tack båda två! Uppskattas verkligen!
   Har funderat kring bägge alternativen. Jag skulle vilja ha en permanent lösning (dvs ett permanent gymgolv av träningsmattor/skummattor). Har också tänkt att täcka hela rummet om höjden tillåter att dörren kan öppnas/stängas :p
   Skulle ni säga att det är likvärdigt "dränage" om jag skulle köra nålfiltsmatta/balkongmatta + gymgolv jämfört med golvplattor + gymgolv?

   Kommer då köra på det billigaste i så fall!

   /Arbetsplanen

   Radera
  6. Äh, jag börjar med det som du kör, IGMR! Kör balkongmattan över hela golvet så får vi se hur det känns, blir det för dammigt och halt (som jag är rädd för) får vi lägga på gymgolv sedan. Funkar det bra med mattan under en bänk/ställning och träningscykel kan man lägga ut en yogamatta vid golvövningar temporärt. Så får det bli tillsvidare, billigt och säkert tillräckligt! :-)

   Tack!

   /Arbetsplanen

   Radera
  7. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
 2. FÖ - grymt jobbat Bagis. Jag har ju äran att följa detta sms-ledes och det är verkligen coolt på så många plan det du gör.

  SvaraRadera
 3. Ja, du är verkligen händig på området. Kanske dags att byta namn på bloggen? Utdelnings-vvs:arn?

  SvaraRadera