lördag 19 oktober 2024

Lådcykel inköpt

 Som jag nämnde i förra inlägget har vi länge varit inne på att skaffa lådcykel. Häromdagen dök det upp en Livelo lådcykel till rimligt pris. Den var i fint skick med enbart 230mil i bagaget med ett par år på nacken. Ett av det viktigaste parameterarna när vi valde att köpa begagnad lådyckel, var är att kontrollera att den inte är stöldgods. Vi fick ägarbeviset från säljare och jag kontakta Livel kundtjänst för att kontrollera att ägarbeviset var äkta och inte registrerad stulen hos polisen. Livelo säljer också enbart reservdelar mot uppvisat kvitto, således är dessa cyklar mindre cykelbegärliga. 

Vi har redan hunnit med ett par turer till bokbussen, lekplatser och besök hos släktingar. Vi är väldigt nöjda med den. 


Inga problem att storhandla, det går i flera matkassar utan problem. Lådan tar hela 80kg. 


Stöldskydda cykeln

Att skydda cykeln från att bli stulen är väldigt viktigt då det sker oerhört många cykelstölder i vårt land nu för tiden. För 30år sedan trodde man nog inte att det skulle behövas DNA märkning, vinkelslip-resistenta lås, GPS-tracker, larm, trippla lås för att skydda sin cykel. Nu för tiden sedan elcykeln introducerades så är det dyrbart och än mer stöldbegärligt. 

Hur väljer vi då att skydda vår lådcykel från stöld?

1. Inlåst i förråd nattetid

Då vi bor i villa har vi möjlighet att förvara den i låst cykelförråd nattid/dagtid . I förrådet har vi en ankarfäste-anordningar som vi kan låsa fast cykeln i. Vi har dessutom kameraövervakning i förrådet samt en hund som skäller så fort någon går in på vår tomt. 

2. Larm med fjärrkontroll, 

Vi har ett larm som monteras på cykelramen som känner av vibrationer och utlöser en extremt högt larm om någon rör cykeln. Det sätts på/stängs av med en fjärrkontroll. 

3. DNA Märkning

Vi har SSF DNS märkt cykeln för enklare identifikation och avskrämmande om någon skulle sno cykeln, samt blir det mindre attraktivt att sälja. 

4. Vinkel-slip resistent lås

Vi funderar på att införskaffa ett HipLok D1000 U bygellås som är resistent mot vinkelslipar. Det krävs ca 3 skivor för att sig igenom det samt förmodligen behövs ett extra batteri för tjuven för det tar 10-25min att ta sig igenom det. 

5. Kättinglås, ramlås och skivbromslås

Vi har ett SSF Klass C kättinglås som vi använder för att låsa ramen i något fast föremål när den står obevakat. Givetvis är det ett lås som enkelt går att kapa med vinkelslip men svårare med "tysta" verktyg som bultsax. Således är det dugligt dagtid. 

Vi har även köpt ett skivbromslås med larm för ca 650kr från Amazon. Den larmar 100db om någon rör cykeln/låset. 

6. Hemförsäkring Hedvig

Vi har hemförsäkringen Hedvig som ger upp till 25.000 åter vid cykelstöld, dock åldersavdrag. Det är en bra försäkring för vårt behov då vår cykel köptes för under 25.000. 

7. Gör cykeln unik

Utsmycka cykeln så den är lättare att identifiera vid stöld samt mindre attraktiv att stjäla. Vi planerar ändra en del av originaldetaljerna för att göra den unik. 


Vi får hoppas ingen får för sig stjäla cykeln, om så sker har vi gjort vad vi kunnat för att skydda den mot stöld. 

Nu ska vi iväg till lekplatsen, trevlig helg, tjohej!



2 kommentarer:

  1. kul med cykel! Har också funderat på lastcykel länge men inte kommit loss att öppna plånkan. Har mest kikat på tvåhjuliga och framförallt Bullit. Får se om det blir nån eller om vi fortsätter trampa på runt på våra VC, vanliga cyklar :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Provcyklade en bullit i Lund, väldigt fina cyklar, och snabba. Behöver inte heller köra med el på dom då de är så lätta.

      Radera