tisdag 8 oktober 2024

Husbil såld & lådcykelliv

Husbilsförsäljning

Vi har haft en äldre husbil sedan början av året, det är en Autroller 41 från 2001 med 12 000mil på mätaren. Det har blivit ett par längre resor i sommar, kompakt, trevlig husbil men ett elände att köra längre sträckor med, dels då den är hög (ca 3m = vinden ligger på rejält) samt liten motor. En får huvudvärk efter någon timme när man måste koncentrera sig för att hålla bilen på vägen. 

Jag har lagt ner väldigt många timmar under våren på att uppgradera elsystemet, installera solpanel, byta kylskåp, byta alla oljor och diverse annat fix. Det var otroligt lärorikt och jag ser det som mer eller mindre läropengar då jag nu är en erfarenhet rikare samt haft möjligthet testa på husbilslivet under ett par längre resor. 

Då vi nu känner att husbilen är lite för bred och jobbig att köra, har vi nu sålt den till en som kommer ha mer glädje av den, och jag tror husbilen kommer bli mer nöjd också ;)

Ekonomin då? Vi köpte bilen för 159k , därefter har jag lagt 57k på uppgradering och reparationer, allt loggat i excel. Således, totalt 216k. Vi har haft den uthyrd 2v i sommar till en familj från Israel, som genererade 25k i intäkter. Därmed landar kostnaden på 191.000:-.

Vi sålde den nu för 170.000, därmed 21.000 i värdeminskning men en erfarenhet rikare + ett par resor i sommar :)

Vad blir det härnäst? Jo, vi gillar fortsatt husbilslivet, och det passar oss bättre än att t.ex äga en båt eller sommarstuga, iaf just nu i livet. Däremot siktar vi mer in oss mot en modernare plåtis som är smalare och lättare att köra längre sträckor samt uppe i bergen med utan behöva oroa sig motorn inte kommer orka. Vi kommer hålla ögonen öppna på blocket, mest troligt är dock att vi hyr en plåtis nästa sommar och känner av hur mycket tid vi kommer ha av att bruka en plåtis för att det ska löna sig, de kostar trots allt över 500k i inköp. 

Tack för allt fina husbil, på återseende!

Lådcykel-sökande

Vi har sedan vi flyttade in i hus, suktat efter en lådcykel som kan ersätta en del kortare bilåkande. Sedan 3år tillbaka har vi en elcykel med stor korg baktill som används mest för att handla livsmedel. Nu med ett litet barn, blev behovet mer aktuellt.

Vårt behov är främst cyklande med barn och lite last, max 8km:

- Till/från förskola

- Storhandla på Lidl/Willys, får plats med fler kassar än elcykeln

- Utflykt till biblioteket och lekplatser

- Sommar cykelsemester inom 10mil, t.ex längst Själland kusten

Rent ekonomiskt är det egentligen ingen större vinst jämfört med vår Kia Ceed Hybrid bil. Då bilen är en laddhybril (ca 50km räckvidd) blir kostnaden ca 28kr för en fulladdning. Med en 500Wh batteri lastcykel på el blir kostnaden ca 1kr per laddning och då kommer man ca 60-80km. 

Det krävs således väldigt många resor innan en lådcykel för 25 000:- betalar av sig - sålänge vi har bilen kvar. Den stor besparingen skulle bli om man gör sig av med bilen helt och hållet, men det är inte aktuellt för oss. 

Vi ser däremot fördelar, både att få frisk luft, lite motion och enkelheten för barnet att bara hoppa i korgen och åka iväg, jämfört med att tragla i bilen. Det är mycket roligare och mer stimulerande för barn att åka i lådcykel än bil. 

Vi får se om vi hittar någon lådcykel framöver som passar våra behov :)