söndag 22 augusti 2021

Supersparare med elbil

Länge har jag gått och suktat efter att köpa en helelektrisk bil. De har hittills varit lite för dyra och teknologin går snabbt framåt i synnerhet med batteristorlekar och energiförbrukning. 

Med ett nytt konsultuppdrag runt hörnet med 45min pendling gick jag och köpte en begagnad Nissan Leaf 40kwh för ändamålet. 

Det finns en hel del givna fördelar med helelektriska bilar

 • Inget utläpp vid färd (däremot under tillverkning av elbilen såklart precis som med fossila bilar)
 • Tyst körning
 • I snitt 30% färre komponenter än fossila bilar
 • Lägre bränslekostnad
 • Billigare servicekostnad
 • Inga oljebyten, inga packningar som går sönder och läcker, ingen kamrem som behöver bytas, ingen komplex växellåda, avgassystem, bränslepump, bränsleinjektorer osv osv
 • Endast 360kr i fordonsskatt
 • Alltid fulltankad på morgonen
Och behöver jag ens nämna fördelen att jag kan ta ut 18,5kr/mil skattefritt 
i bilersättning från AB trots att jag använder elbil (SKV ligger nog efter att uppdatera regelverket). 

Nackdelar
 • Räckvidden, den begränsar en, långa körning med flera snabbladdningar går inte bra ihop med leafen pga  rapidgate. Vi är trots det ändå nöjd med 24-25mil sommartid och uppskattningsvis 17-20mil vintertid -5grader. Vind, hastighet påverkar räckvidden väldigt mycket.
Efter ett par veckors användning har jag givetvis utvärderat bränslekostnaderna och jämfört med vår diesel V70. 

Majoritet hemmaladdning men har även betalt för ett par snabbladdningar vid lite längre turer samt några gratis snabbladdningar. 


Resultatet är häpnadsväckande, jag trodde aldrig vi skulle kunna spara så pass mycket för att skifta över till elbil. 

För mig som älskar att hitta sparhacks och optimera passar det också utmärkt nöje att leta efter gratis snabbladdare (t.ex Lidl har numera det) och snålköra på motorväg för att förlänga räckvidd, ladda gratis på jobbet osv, allt för att #sparadkrona. Det är inte "jobbigt" för mig, utan snarare en hobby och nöje vilket är ett starkt plus. 

Gratis snabbladdning vid en Circle K station

6 kommentarer:

 1. Intressant. Är billös men tror absolut att min nästa bil är en elbil. Är helt med på jämförelsen av bränslekostnad mellan bilarna.

  Men skulle vilja ha en fullständig kalkyl. Service kanske är billigare men värdeminskningen större pga högre pris för elbilen. Ganska komplex historia och jag tror inte jag sett några trovärdiga kalkyler ännu.

  Har en elcykel som jag kallar min mini-Tesla. Den var inte billig och värdeminskningen är stor. Om/när batteriet måste bytas är det en affär på 7-8.000 kr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Värdeminskning för en motsvarande bensinbil är inte så stor skillnad men komplex jämförelse. För mig räcker det veta att jag väljer hellre en leaf för 200k än en s90 bensin för 200k då vi planerar ha bilen länge.

   El cykel är ännu bättre alternativ, där spar du en del genom att inte ha bil.

   Radera
 2. Vi lånade en elbil i somras av en bekant, och kommer antagligen snart att byta ut vår gamla dieselhäck nu nur vi slipper barnvagnar och sånt, samt att det har kommit lite intressanta märken med dragkrok.

  Hur kommer det sig att du intresserar dig för just den ålderdomliga Nissan Leaf? Jag skulle inte rört något med chademo-kontakt, när det nu finns mer intressantare och modernare bilar t.ex. id3, MG osv.

  Håller helt med dig om alla fördelar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mest värde för pengarna. Räckvidden är riktigt bra med 24-26mil sommartid och 18-20mil vintertid. Mycket funktioner som pro-pilot och adaptiv farthållare som gör körningen bekväm.

   Chademo är en nackdel, men stationer med Chademo kommer finnas kvar länge. Det håller även på utveckla en ett kit för att byta ut Chademo uttaget mot en CCS i framtiden, men kanske blir dyr.

   ID3 och MG imponerar inte med räckvidden tyvärr trots att det är 2021års modeller. Enyaq kan vara intressant. Men alla dessa modeller är fortfarande för dyra.

   Pay-off jmf med diesel volvo för mig för bilen ligger runt 16 000 mil, då blir det en ny elbil.

   Radera
 3. Att snabbladdarna var så ohemult dyra förvånar mig.

  Nästan hälften av din kostnad nu skulle du slippa om du hade så pass stort batteri att du slapp dessa laddningar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp. Och tyvärr lär det inte bli billigare att snabbladda. Lidl har gratis snabbladdling iaf vilket är positivt

   Radera