tisdag 11 maj 2021

Hus vs Lägenhet

Förra året köpte jag och sambon hus i södra Sverige. Ett 125kvm tegelhus från 50-talet med trädgård i ett barnvänligt område med cykelavstånd till centrum. Vi var länge varit trött på att bo i storstad, människor överallt, trafik och konstant brus. Det har varit väldigt skönt att börja leva mer lokalt, både för kropp och själv, cykelavstånd överallt och mindre brus. Fler soltimmar har det blivit också.

Lägenheten såldes med en vinst om ca 240 000:- efter skatt, som givetvis investerades på börsen. 

Eftersom huspriserna till staden vi flyttat till ligger betydligt lägre än i storstan blir det en typ av geoarbitrage. Huset vi köpt motsvarar ungefär vad du får för en centrum 45kvm 2a i en storstad. 

Driftkostnaderna för det nya boende är något högre än tidigare boendesituation. Illustreras nedan. 
Vad som även ska läggas till är en reparationsfond för underhåll av huset för rimligtvis 2500:-/mån, samt bredband 250kr/mån. Likt ett företag effektiverar, strävar jag efter att göra detsamma med driftkostnaderna i huset. 
Det finns några kostnadsposter som jag arbetar på, för att reducera kostnaderna.

Fjärrvärme
 • Förbrukningen enligt ovan är baserat på 21grader inomhustemp, vi har nu justerat ner till 19grader och hoppas få några % besparing. 
 • Täta springor mot takbjälklag, det sipprar ut en del värme denna vägen
 • Installera eco sparande munstycken till alla kranar

Hushållsel
 • Byt ut alla glödlampor till lågenergi LED
 • Undersök möjlighet att byta ut nuvarande kylskåp till A+++
 • Bevaka energiförbrukning med Greenly appen

Hemförsäkring
 • Installera ett godkänt inbrottslarm utan abonnemang, borde få ca 5% rabatt på försäkringen

Bolån
 • Byt från nuvarande Skandia (1,33%) till Hypoteket (1,04% 1år). 

Kommer ni på fler besparingsåtgärder?

7 kommentarer:

 1. Snygg sammanställning. Använda elslukare när elen är billig, tegelsten i toalettcisternen, timers på lampor. Lån och värme är största posterna så de ska man ge sig efter.

  www.iblandgormanratt.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack det är bra tips.
   Jag kör med Animus och nexa för styra alla belysning

   Radera
 2. Fast du kanske inte bara ska räkna på alla direkta kostnader, utan även en del andra som; transporter (både pris och tid), ränteintäkter för prismellanskillnaden, kostnader för hobby-fritid, kort sagt alla alternativkostnader. Sen verkar bredbandet fallit bort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, absolut.

   Bredbandskostnaden ligger med i texten ovanför.

   Radera
 3. Intressant. Ska göra samma om ca 4 år (flytta "hem" från BR-lgh i Sthlm till hus i Småland). Räknar som du med högre drift- och underhållskostnader. Men det blir till att räkna på mer noggrant när det börjar dra ihop sig.

  Det blir som riktigt mycket pengar är om huset inte har alla "funktioner" man vill ha från start. Dessa är ofta värdehöjande men det kan man ju inte leva på. Tänker på: trädgårdsanläggning, byte av planlösning, växthus, Attefallshus, pool, garage, solceller, tillbyggnad, uterum, verkstad... Dessa är inte underhållsposter utan förbättringar och något som ska räknas på separat. I Småland dit jag vill får säljaren inte alltid betalt för dessa fullt ut och därför vill jag köpa ett hus som har det mesta jag vill ha redan från början.

  Jag kommer att kunna betala huset kontant vilket drar ner driftkostnaden avsevärt vilket också är lämpligt då jag inte kommer jobba utan leva på Pengamaskinen. Med det sagt kanske det ekonomiskt sett hade varit bättre med bolån och mer pengar på börsen, men jag tror att i FIRE så ska lånen vara minimala om man ska kunna sova gott.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter som en bra plan.

   Du nyttjar även geoarbitrage genom att flytta till en mindre stad med lägre huspriser. Att inte behöva ta bolån är ju en stor vinst både ekonomiskt och mentalt.

   Radera
 4. Hej, här är en person jag vet att du faktiskt kan ha en privat session och få din civilstånd löst inom ett ögonblick, den personen är den ständigt medkännande doktorn Egwali, en trollformell som har använt sin magiska trollformel för att hjälpa till att förändra livet för så många jag känner idag. Du bara heter det, är det en kärleksformulering, yrkesverksamhet, sjukdomar av olika slag, vad som än är fallet, han har rätt i tid för att ta hand om dig och ge dig sinnesro precis som han gjorde för mitt. Du kan kontakta honom via WhatsApp / Viber + 2348122948392
  Mail: dregwalispellbinder@gmail.com Ha en privat session med honom och var glad. Lycka till!!

  SvaraRadera