lördag 5 oktober 2019

Avdragsgill middag med styrelsen

Vi fortsätter på temat "optimera företagandet".

I samband med årsbokslutet tidigare iår kändes det givet att styra upp en middag för bolagsstämman, alltså hela styrelsen + aktieägarna. Nu ser ni framför er ett fullt konferensrum på Radisson Blue, icke sa nicke. Styrelsen består av mig och sambon, inga övriga aktieägare.

Det var ett tag sedan jag och sambon var ute på "dejt", således passade detta som ett utmärkt tillfälle att optimera kostnaden för kalaset. Den som inte optimerar middagskostnaden blir aldrig fri, eller hur var talesättet?

Vad säger skatteverket om att låta företaget betala för bolagsstämman, är kostnaden avdragsgill?

"Styrelsesammanträden - Avdrag för enklare förtäring medges med högst 60kr"

OK, det var inte mycket att hänga i granen. Eftersom en middag med dryck inte klassas som "enklare" förtäring, vad är alternativet? - att ta kostnaden som ej avdragsgill. 

Låt oss kika på cashen

Middag, varmrätt + vin för 2pers = 450kr ink moms

Ej avdragsgill kostnader som betalas via bolaget = 450kr x 22% beskattning = totalkostnad 549:-
Motsvarande ca 1timmes konsultarbete.

Kostnaden betalas privat 450kr med löneskattade pengar
Motsvarande 2,3timmars arbete som vit-skjorta/anställd (193kr netto per timme)

Det ska givetvis tilläggas att vi ägnade ca 10min åt att signera årsredovisningen samt protokollföra - därav kopplingen till verksamheten.

11 kommentarer:

 1. Ni får se till att friskvårdsavdraget också! Sedan läste jag en smart grej om förbrukningsinventarier datorer/mobil osv att betala de privat för att sedan låta företaget ta kostnaden. Tydligen gäller hemförsäkringen för prylarna då, vilket de annars inte gör om AB köper in de direkt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är smart. En annan bra grej med att köpa in privat men låta företag ta kostnaden är att en kan nyttja bonuspoäng vid betalning med kreditkort samt cashbackpoäng.

   Radera
 2. Ingen möjlighet att ta upp det som representationskostnader?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte enligt skatteverket, däremot skulle jag kunna anställa sambon ha en personalfest för oss två som intern representation och därmed avdragsgill max 300kr/person

   Radera
  2. Med tanke på att det inte finns någon lägsta-lön i Sverige om man inte har skrivit på något kollektivavtal så är det fritt fram med en begränsad endagars eller timanställning för en MYCKET låg kostnad. Ja, pappersarbete blir det, men det har du väl gott om redan så det gör väl varken till eller ifrån.

   Radera
  3. Smart. Funderar om jag kan anställa sambon utan att hon bidrar till verksamheten sen dela upp min lön på henne o mig = lägre arbetsgivaravgift samt mer pengar över till utdelning slutet av året?

   Radera
 3. Sambon kanske är intresserad av massage , är skattefri förmån. Det är även semlor på fettisdag (snacka om svensk tradition ) / Catarina

  SvaraRadera
 4. Glasögon köpta på företaget om du får optikern att skriva terminalglasögon eller terminalprogressiva glasögon ( dvs om du behöver progressiva glas) på kvittot :) / Catarina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Synen är utmärkt, annars, bra tips Catarina :)

   Radera
  2. Vänta bara! Mvh 38 åringen.

   Radera
 5. Mer sådana här inlägg. Du är i ditt esse nu! On FIRE (i dubbel bemärkelse).

  SvaraRadera