onsdag 12 maj 2021

Att gå i tidig pension

Vad är egentligen skillnaden i praktiken att gå i pension vid 33års åldern jämfört med ordinarie pensionsålder 65?

Utgångspunkten i samhället är att efter eventuella studier arbeta heltid fram till pensionsåldern, allt annat är avvikande mot normen. Vi har haft 40tim/veckor anställningsform sedan 20-talet trots att produktiviteten sedan dess mångdubblerats. För att täcka våra grundläggande behov skulle samhället kunna växla ner till betydligt färre arbetstimmar. Det är inget nytt under solen.

Vad jag däremot inte förstår är varför det inte accepteras av omgivningen att gå i pension vid 33 istället för 65. Förmodligen handlar det om jante och den svenska avundsjukan. Visst, du kommer minska ner  inbetalning av skatt men du kommer fortsatt konsumera i någon form och således betala moms samt isk-skatt för din depå. Dessutom om du bestämmer dig gå i pension vid tidig ålder kommer du utan tvekan sysselsätta dig med någon form av skattebringande verksamhet under någon period i dina kommande lyckoår.

För de med högre lön som pensionerat sig tidigt har ofta betalt in mer skatt än t.ex en deltidsarbetande låginkomsttagare. Exempel nedan. 



Rat race i sitt esse





5 kommentarer:

  1. Tror också mycket handlar om att det skaver för andra. I grunden kanske det handlar om att allmänheten tror att det är något "magiskt" över det eller att man är bortskämd för att man har möjligheten till det (när genomsnittet i Sverige egentligen har möjligheten till att i alla fall arbeta mindre eller gå helt i pension vid 40-45 års ålder). Mycket beror nog på okunskap och ovilja att ens våga tänka utanför normen. Den "yngre" generationen verkar dock vara mer öppen med att många inte vill arbeta heltid eller gå i pension tidigt, och många har rimliga lösningar på det medan vissa kanske mer fantiserar.

    Det finns inget häftigt med att arbeta heltid med något man inte trivs med eller som förstör relationen till sina barn/sin familj/sina vänner. Kanske är det "starkt" att fortsätta en period tills man är redo för nästa steg men att fortsätta tills statlig pension är bara dumt. Har du inte sjukdomar/krämpor redan lär du få det inom kort som statlig pensionär. Trivs du däremot och det fungerar med resten av livet är det bara att fortsätta, då lär du också bevara hälsan bättre (dock finns alltid risk för stressrelaterade besvär även fast det är roligt).

    En annan grej kanske är att "kollektivet" vill att alla ska ha det ungefär lika. Om någon som har det lite tufft med sjukdom arbetar deltid är det okej, men är du ung och frisk ska du ha det lika illa (och således arbeta så att du mår dåligt - för att jämna ut det). Problemet blir då att vi kollektivt får ett sjukare och deppigare samhälle där ingen har tid eller lust att hjälpa de som behöver det.
    Jag kan relatera lite till mig själv när jag cyklar drygt 1,4 mil enkelväg varje vardag till/från arbetet. Ju färre folk som är i vägen desto bättre. Blir någon tant skrämd för att jag blåser förbi i vägrenen i hög hastighet när hon gått i mitten av vägen tänker jag oftast "du behöver inte gå i mitten av vägen, och inte heller under den tid på dygnet då folk tar sig till/från arbetet". Jag tror mina tankar hade varit lugnare om jag inte utsatts för det så ofta (dvs om jag arbetat mindre). Men kanske är det bara road-rage...

    /Arbetsplanen

    SvaraRadera
  2. Hallå UB! Med stor sannolikhet handlar det om jante och om att en annan väg än normens är felaktig och konstig. Skatteexemplet var mkt bra, borde bli obligatiriskt att förstå hur pass olika antal skattekronor olika människor tvingas att betala... För samma "service" eller brist på...

    SvaraRadera
  3. Både personerna i exemplet jobbar deltid men på olika sätt:
    mjukvaruutvecklaren jobbar 100% under en del av den "ordinarie" arbetslivstiden
    parkvårdaren jobbar 50% under hela arbetslivet

    Parkvårdarens sätt är dock det som etablissemanget stödjer. Mjukvaruutvecklaren kommer efter att han slutat ha svårt att ens öppna ett mobilabonnemang.

    När Parkvårdaren säger att han jobbar deltid säger garanterat den han pratar med att den också önskar de kunde göra det. Det blir inte samma svar när mjukvaruutvecklaren säger att han inte jobbar längre. Garanterat. Paus & misstänksamhet.

    När jag går vid ca 55 år kommer jag troligen säga att jag jobbar i egen firma hemifrån på deltid (vilket kommer vara sant, men också vara i väldigt begränsad omfattning).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tänkte skriva något klokt men Utdelningssmålänningens inlägg är typ exakt det jag tänkte skriva - förutom att jag vill gå i tidigare deltidspension. Bra inlägg UB!

      Radera
  4. Ordet pensionär är ju inte direkt kopplat till frihet vid ung ålder eller självförverkligande med energi och kraft. Samhället har väl aldrig tyckt om folk som tar tag i livet och hittar en mening med den som inte är den gängse uppfattningen. Avundsjuka, Jante, svenskhet man ska inte tro att man är något, alla ska ha det jämställt i allt.

    När du är ung har du energi och kraft vilket du med största sannolikhet inte har när du blir äldre. Att ta hand om kroppen träna, motionerna, äta bra och tänka sunt är också viktiga komponenter för ett friskt och hälsosamt liv i äldre där.

    Själva ordet är ju laddat då det helt går emot normen med hästlängder. Samt att folk tror att personer som blir FIRE ska sitta och dricka alkohol under en vit parasoll i ett varmt land. Lutar nog något att det är för extremt från normen och folk helt enkelt tycker det är orimligt men även omoraliskt grovt generaliserat.

    Nåja mind your own business som man säger. You live your life and I live mine. Basically sluta bry sig om vad andra tycker även om det såklart är en konst.

    Mvh Anonym-m

    SvaraRadera