tisdag 28 maj 2024

Föräldrarledighet

 Föräldrarledigheten har påbörjats och den har inletts med fantatiskt väder här i syd. Dagarna har spenderats tillsammans med mitt barn, på lekplatser, stränder, i stan, promenader, i second hand butiker, parker och skog. Det är fantastiskt vilken möjlighet vi har i Sverige som har möjlighet vara föräldrarlediga. Kikar man på grannländer som Danmark sätter de flesta barnet på dagis redan vi maximalt 1års ålder. Allt för tidigt tycker jag, men så ser förutsättningar, normer och kulturen ut. 

Projekt

Vi har påbörjat planering för att bygga ny och större altan intill vårt utehus. Nuvarande altan är sliten och i ganska dåligt skick. Här blir det nytt från grunden som ska hålla i många år. Virkespriserna har gått ner en del sedan senaste altanprojektet vi gjorde för ett par år sedan. 


Löpning och cykling

Sedan något år tillbaka bestämde jag mig för att göra en Svensk Klassiker samt hårdsatsa på löpningen. Om ett par veckor är det dags för Vätternrundan, som blir den första grenen att avklara. Har tidigare cyklat runt pölen, ser fram emot folkfesten. En tid runt 11-12tim är realistiskt. Har kvar samma cykeln som när jag cyklade för 13år sedan med, den funkar ännu. 

I April körde jag ett halvt marathon i Wien, Österrike. Fantatiskt miljö och väldigt platt, tror det var runt 40 höjdmeter totalt. Trots en förkylning ett par dagar före start, blev det nytt personbästa på 1.49h.

Nästa löplopp blir Falkenberg Stadslopp i slutet av juli på 10km vilket jag ska försöka satsa komma in på under 43min. Löpningen går fantatiskt bra nu (kanske för jag har mycket tid att lägga jämfört med när jag jobbade).


Ekonomin

Sedan ett bra tag tillbaka har jag bytta investeringsstrategi från utdelande aktier till fonder. Det beror främst på att jag vill lägga mindre tid på investeringar och mer på tid på träning och familjen. 

Numera består min portfölj av nedan fonder, till ett värde av ca 2,1 MSEK.

- Avanza Global

- Spiltan Aktiefond

- PLUS Allabolag Sverige

Uppdaterad målsättning är att nå 3 MSEK och därefter kraftigt börja amortera av vårt bolån för att nå skuldfrihet. 

Sparandet är det ganska tufft med, nu är vi båda föräldrarlediga och lever därmed på en föräldrarpenningslön. Har lagt undan en klumsumma för kommande månader vi ska vara hemma tillsammans, det är få förunnat att kunna vara ledig tillsammans under flera månader. 


Wien målområde


Fantastiskt god Kaiserschmarren från vackra Demel cafe.